Claes Bang slås med kæmpestjerne om prestigefuld pris

I weekenden kan Claes Bang vinde en European Film Award for sin rolle i »The Square«.

Claes Bang kan i weekenden vinde en stor pris Fold sammen
Læs mere
Foto: LAURENT EMMANUEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske skuespiller Claes Bang er nomineret til den prestigefulde filmpris European Film Award for sin rolle i Ruben Östlunds Guldpalmevinder, »The Square«.

Den kan han i weekenden vinde foran blandt andet Colin Farrell, der er nomineret for sin rolle i »The Killing of a Sacred Deer«.

Claes Bang var på alles læber ved årets filmfestival i Cannes i maj, hvor han fik stor ros for sin præstation i filmen som den pressede museumsleder Christian.

Skulle det lykkes ham at hive prisen hjem, er han langt fra den eneste dansker, der har væltet Hollywoodstjerner af pinden.

Her er fem danske skuespillere, der har vundet internationale priser:

1) Mikkel Boe Følsgaard

Som dengang ung dramastuderende landede Mikkel Boe Følsgaard rollen som kong Christian 7. i det historiske trekantdrama »En kongelig affære«, som fik premiere i 2012.

Skuespillerspiren blev efterfølgende nomineret til en Sølvbjørn til den kendte tyske filmfestival Berlinalen for præstationen og vandt den sølvfarvede statuette samme år.

2) Trine Dyrholm

Danmarks mest prisvindende skuespillerinde, Trine Dyrholm, har også en sølvfarvet statuette stående blandt sin bugnende samling.

Sidste år fik hun overrakt en sølvbjørn ved Berlinalen for bedste kvindelige skuespillerinde af den tredobbelte oscarvindende Hollywood-veteran Meryl Streep for sin rolle i Thomas Vinterbergs »Kollektivet«.

3) Mads Mikkelsen

Mads Mikkelsen slog igennem i Danmark i DR-dramasuccesen »Rejseholdet« og fik sit store internationale gennembrud i rollen som Bond-skurken Le Chiffre i »Casino Royale« fra 2006.

I 2012 vandt den i dag 51-årige dansker prisen som bedste mandlige hovedrollen for Thomas Vinterbergs drama »Jagten«.

4) Sidse Babett Knudsen

Sidse Babett Knudsens internationale karriere har landet hende roller i »Inferno« og »Westworld«.

Fra 2010 til 2013 spillede hun landets statsminister, og rollen i »Borgen« bragte hende Den Gyldne Nymfe som bedste kvindelige skuespillerinde i en dramaserie ved Monte-Carlo TV Festival i 2011.

5) Mille Dinesen

Mille Dinesen vandt i sommeren 2012 Den Gyldne Nymfe for bedste kvindelige skuespillerinde i en dramaserie for »Rita« ved Monte-Carlo TV Festival i det monegaskiske fyrstedømme.

Den i dag 43-årige dansker vandt statuetten foran blandt andre verdenskendte Hollywood-skuespillerinder som Game of Thrones-stjernen Lena Headey, Downton Abbey-skuespillerinden Michelle Dockery og The Good Wife-skuespillerinden Juliane Margolis.

European Film Awards bliver uddelt på lørdag i Berlin.

/ritzau/