Civilisationens vugge lægges i ruiner af borgerkrigen i Syrien

Syrien indtager en central plads i verdenshistorien. Sammen med dele af Irak bliver området beskrevet som den vestlige og arabiske civilisations »vugge«. Mere end tre års borgerkrig har ødelagt mange fortidsminder.

Et foto offentliggjort af det islamistiske propagandabureau Welayat Halab i juli. Et medlem af Islamisk Stat er i færd med at ødelægge konfiskeret »smuglergods« fra Palmyra. Foto: AFP/HO/Welayat Halab Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den centrale Store Moske i Aleppos gamle bydel fra det ottende århundrede er blevet voldsomt beskadiget. Den 50 meter høje Seljuk-minaret fra 1095 er kollapset under beskydning. Arkæologistuderende skal have gemt sten for minareten for at kunne forsøge at genskabe den, når der engang bliver fred.

Aleppos »souk«, det gamle marked, blev betragtet som Mellemøstens fineste af sin art. Nu ligger store dele udbombet og udbrændt tilbage. Byens gamle bydel har i flere år været centrum for nogle af Aleppos hårdeste kampe, og byens historiske citadel har været udsat for voldsomme eksplosioner.

Dele af korsfarerborgen Crac des Chevaliers er blevet reduceret til murbrokker, da oprørere i foråret 2014 søgte tilflugt i borgen og blev udsat for angreb af det syriske regimes jagerfly.

Et morterangreb fra et oprørskontrolleret område i Damaskus beskadigede i efteråret 2013 en mosaik fra det ottende århundrede på den historiske Store Moske i den gamle bydel. Mange andre historiske dele af byen er blevet ramt under kampene.

Den gamle bydel i Homs, Syriens tredjestørste by, er nærmest blevet tilintetgjort efter at være blevet udsat for hårde kampe og flere luftangreb end nogen anden by under borgerkrigen.

De romerske ruiner i Bosra, engang hovedstaden i Roms arabiske provins, og det store amfiteater har været brugt som militær stilling af regimet under kampe med oprørere.

Palmyra var frem til Islamisk Stats erobring i maj flere gange udsat for kampe. Det centrale Baals-tempel er blevet ramt af granatsplinter, der blandt andet har fået to søjler til at falde sammen. Der har også tidligere været skader på Baalshamin-templet, hvor billeder viser, hvordan en søjle og en frise er blevet ødelagt.

De forhistoriske byer Nimrud og Hatra i det nordlige Irak var de første steder, hvor Islamisk Stat offentliggjorde videoer med ødelæggelser af fortidsminder. Også den historiske by Assur menes at være blevet udsat for ødelæggelser eller være i overhængende fare.

Nogle eksperter mener, at ødelæggelserne bevidst bliver overdrevet af Islamisk Stat for at øge propagandaværdien i fremtidig rekruttering og for bedre at kunne sælge formodede ødelagte kunstgenstande på det internationale sorte marked for antikviteter.

Kilder: BBC/NYT/tau