Citat om antik ledelse er et falsum

Hvis du har hårdt brug for det lille smil som daglig sikkerhedsventil på din arbejdsplads, skal du ikke læse videre.

Cajus Petronius var romersk hofmand og satirisk forfatter - men ikke skribenten bag den meget optrykte klagesang over omorganisering. Billede fra en noget senere mønt Fold sammen
Læs mere

"Vi arbejdede hårdt. Men hver gang det begyndte at fungere, blev nye planer om omorganisering iværksat. Jeg lærte mig senere i livet, at vi er tilbøjelige til at møde hver ny situation med omorganisering. Og jeg lærte, hvilken vidunderlig metode dette er til at skabe illusion om fremgang - mens det i virkeligheden forårsager kaos, ineffektivitet og demoralisering."

Cajus Petronius, embedsmand under kejser Nero, død år 66 e.Kr.

Citatet hænger på kontorer over hele verden og løfter stemningen hos millioner af medarbejderne hver dag: Ledelsen går nye udfordringer i møde med omorganisering - sådan som ledelser altid har gjort det. Intet nyt under solen.

Hvis du har hårdt brug for det lille smil som daglig sikkerhedsventil, skal du ikke læse videre.

Petronius selv har levet i virkeligheden. Han var højt placeret ansat ved kejser Neros hof, blev sent i sit liv medlem af det romerske senat og har tilsyneladende underholdt sine omgivelser med forfinet smag og kvikke replikker.

Nogle mener også, han var forfatteren til den engang så populære "Satyricon". En satirisk roman om to mænds rejse rundt i det mægtige romerrige og oplevelser med alt fra mandeglade ungmøer til rige foks vaner ved middagsbordet.

Han har til gengæld ikke ordene om den evige omorganisering på sin samvittighed. Citatet findes ikke i romerens bevarede værker. Så meget er sikkert.

Mistanker om at citatet kunne være et falsum, er dukket op på både danske og udenlandske hjemmesider de seneste år. Ordene virkede næsten for gode til at være sande - og for moderne til at have en romersk hofsnog som bagmand. Hvem var det så?

Flere forskere har viet ikke så lidt fritid til det vigtige spørgsmål. Ingen er nået helt til bunds endnu. Men for nu at fortælle historien baglæns:

Opslagets seneste popularitet skyldes formentlig en debat i det britiske overhus den 18. februar 1997. En baronesse rejste sig og sagde ifølge husets referent:

"No doubt many noble Lords are familiar with the well known words written by Petronius more than 2000 years ago about reorganisation. He said that reorganisation can be a wonderful method for creating the illusion of progress while producing confusion, inefficiency and demoralisation."

Den business-mindede baronesse kendte sikkert Petronius fra Robert Townsends meget læste "Up the Organization", udgivet i New York i 1970.

Townsend var manden bag biludlejningsfirmaet Avis og lidt af en guru i moderne ledelse. Hans bog lå på New York Times' liste over bestsellere hele 28 uger i træk.

Den præcise ordlyd i Townsends bog er som følger:

"I was to learn later in life that we tend to meet any new situation by reorganizing; and a wonderful method it can be for creating the illusion of progress while producing confusion, inefficiency, and demoralization."

Hvor havde Townsend så fået citatet fra? Ingen nåede at spørge ham om sagen - han døde i 1998.

Men noget tyder på, han så det i et nummer af tidsskriftet Harper's Magazine fra januar 1957. Skriftets coverhistorie var en beretning om den kampagne, de allierede havde i det daværende Burma under Anden Verdenskrig.

En historie, der var skrevet af journalisten Charlton Ogburn og som forblev hans mest kendte artikel frem til hans død fire årtier senere.

Charlton Ogburn skriver i 1957 ordene som om, de var hans egne. Men rygter vil vide, han i virkeligheden selv så dem på opslagstavlen i en britisk militærlejr under krigen. Hvor sporet foreløbig ender.

At en britisk soldat eller officer skulle blive ophavsmand til en af vor tids mest fotokopierede passager, havde de færreste nok forudset.

Hvornår kom Petronius ind i billedet? Den romerske bureaukrat optræder som afsender tidligst i Townsends bog. Så med mindre nogen kan huske citatet med Petronius' signatur før 1970, har forretningsmanden jo nok selv fundet på den.

Men igen: Hvis nogen i den romerske verden kunne have gjort sig slige iagttagelser, så var det rent faktisk Cajus Petronius.

Sidstnævnte mødte megen misundelse i sin alderdom og ragede især uklar med chefen for Neros egen livvagt. Han blev arresteret, sigtet på skrømt for forræderi og kunne formentlig vente dødsstraf - men valgte forinden at tage livet af sig selv.

Forfatterens selvmord er beskrevet indgående af den samtidige Tacitus og var i århundreder højt berømmet for dets stilfulde udførelse: Petronius skar ikke sine pulsårer over, kun venerne - hvorefter han holdt en kæmpe fest og blødte meget langsomt til døde.

Og hvor andre som regel sikrede deres statsbegravelse og efterlevende familie med en sidste besyngelse af kejseren, gjorde Petronius det modsatte. Han skældte ud over Neros vilde liv, angav de andre hofsnoge af begge køn og sendte for en sikkerheds skyld smædeskriftet til kejseren personligt.

Hans navn skal til gengæld nok leve videre på alverdens opslagstavler lidt endnu. Retfærdigt eller ej.