Cirkus Lagercrantz

Den svenske forfatter David Lagercrantz har skrevet et fjerde bind til Stieg Larsons Millenium-triologi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forlagsverdenen har lært at hype store begivenheder. Dan Browns knaldromaner og J.K. Rowlings Harry Potter-univers er eksempler på det helt hysteriske hemmelighedskræmmeri, som nye udgivelser bliver en del af, og som skaber en selvforstærkende mekanisme, hvor forfattere markedsføres som rockstjerner. Enhver journalistisk redaktion hader den slags.

 

Denne gang forsøger smarte svenske forlagsfolk at styre den kritiske journalistik med urimelige krav i spørgsmålet om bind 4 i den berømte Millennium-serie. Forfatteren Stieg Larsson er død, og den velkendte svenske forfatter David Lagercrantz har komponeret en hel roman med udgangspunkt i Stieg Larssons univers: »Det der ikke slår os ihjel«.

Berlingske har på linje med en række andre danske medier sagt ja til at interviewe David Lagercrantz måneder før bogen udkom – med den udtrykkelige juridiske klausul, at interviewet først kunne bringes i dag, og at intet fra interviewet måtte slippe ud forinden. Og uden at journalisten kunne forberede sig ved at læse romanen først, hvilket ellers er den gængse metode. Det er selvfølgelig et problem, uanset at journalisten havde researchet så hun kunne foretage et kritisk interview. Derfor sørger vi også for en ordentlig varedeklaration, en »sådan gjorde vi«, så læserne kan kigge os i kortene i dagens interview.

 

De smarte forlagsfolk gav også Berlingske adgang til – dog under løfter om bål og brand ved for tidlig offentliggørelse – som det første danske medie at kunne bringe et kapitel af den nye roman søndagen inden udgivelsen.

På Berlingske har vi måttet foretaget en iskold vurdering: Er det i vores og læsernes interesse at bringe indhold og interview under de vilkår? Ja, det er det. Interessen for Millennium-serien og kontroverserne omkring den er kæmpestore. Forfatteren er nu under beskyldning for litterært gravrøveri, og første oplag alene herhjemme er på 125.000 eksemplarer. Så selvfølgelig vil vi levere det stærkeste indhold. Dét har været udslagsgivende.

 

Er det en glidebane? Det vil vi gerne forsøge at modvirke ved åbent at debattere forlagets metoder i en sag som denne. Ligesom vi i øvrigt på kritisk journalistisk vis har dækket diskussionen op til udgivelsen.

Der er masser af PR-smartness på spil. For eksempel får Berlingskes anmelder først den nye roman natten til torsdag, så den litterære dom tidligst kan komme på tryk i fredagsavisen.

Der er lagt op til, at det bliver en stur stur nummer når Cirkus Lagercrantz kommer til byen.