Cirkus-kritik er en brik i et større spil om DR

Politikere parate til at diskutere rammerne for Danmarks Radio, hvor dets virke overlapper med private aktører.

Ramasjangs syrede sørøver Onkel Reje (Mads Geertsen) er en af de mange DR-figurer, der er med i Cirkus Summarum. Foto: Axel Schütt Fold sammen
Læs mere

Når Danmarks Radios virke overlapper med private aktører, åbner det for en diskussion om, hvad DRs rammer er. Det siger den nye kulturminister, Bertel Haarder (V), til Berlingske.

»Der står i regeringsgrundlaget, at vi vil se på DR i forhold til Public Service-diskussionen. Det er ikke ud fra en fjendtlig holdning til DR, men der skal være plads til alle. Også til andre og mindre aktører i medie- og kulturlandskabet. Derfor er der visse ting, som vi bliver nødt til at se på i forhold til DR,« siger Bertel Haarder.

Han understreger, at der skal findes en balance i tingene, så der er luft til det private ved siden af Danmarks Radio.

»Det er jo rigtig godt, at DR går nye veje. Men når man begynder at konkurrere med andre og bruger sit store apparat til at reklamere for sig selv, så kan det være et problem,« siger han.

I det konkrete eksempel med Cirkus Summarum, som bliver kritiseret af en række cirkusdirektører, vil Bertel Haarder dog afvente en klage og så kigge på den konkrete sag.

Cirkus Summarum spiller i juli og august i København og Aarhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup.

DR bør være bedre til at gå i dialog

Mogens Jensen, Socialdemokraternes kulturordfører, ser ikke nogen umiddelbar grund til at tage diskussionen om rammerne for DR op på baggrund af Cirkus Summarum-kritikken.

»Jeg synes, at Cirkus Summarum og traditionelt cirkus er to helt forskellige ting. Det kan ikke sammenlignes og er derfor ikke konkurrenceforvridende,« mener Mogens Jensen.

»Men hvis ministeren vil indbyde til en drøftelse, så møder vi selvfølgelig op,« siger ordføreren.

Omvendt er Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, mere end klar til at kigge på DRs rolle.

»Sagen om Cirkus Summarum er en lille del af en meget større problemstilling. Det er jo ikke kun cirkusfolk, der er trætte af DR. Dagbladene, bookingbureauer og forlagsvirksomheder føler også, at DR går dem i bedene. Jeg synes, at DR bør være bedre til at gå i dialog med brancherne,« siger han.

Cirkusserne Benneweis, Arli, Dannebrog, Baldoni danner nu fælles front mod Bamse, Hr. Skæg, Onkel Reje & co.

Posted by Berlingske on 30. juli 2015