Christian Bale trængte til pause fra Batman

Den amerikanske stjerne greb chancen for at komme væk fra Batman-universet og havnede i en filmoptagelse, hvor ingen talte engelsk.

Den britiske skuespiller Christian Bale poserer her med den kinesiske instruktør Zhang Yimou, der står bag filmen "The Flowers of War". Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER

Mens anmeldelserne har været blandede over for den kinesiske storfilm ”Flowers of War”, som blev præsenteret i går under Berlinalen, var den en behagelig - men også usædvanlig oplevelse - for filmens hovedrolleindehaver Christian Bale, der svarede på spørgsmål på et pressemøde i Berlin i går.

- Jeg elsker Batman-serien, men havde også brug for at komme væk fra det univers, sagde Christian Bale, der også afviste at der skulle være ligheder mellem den kappeklædte superhelt og den helt han spiller i ”Flowers of War”.

- Jeg sammenligner aldrig roller. Det overlader jeg helt til fyre som jer, sagde Christian Bale, der ikke på noget tidspunkt viste noget af sit berygtede temperament, da han mødte den internationale presse i Berlin.

"Flowers of war" handler om den japanske massakre på kineserne i Nanking i 1937. Japanerne invaderede i 1930'erne Kina og slog med stor kynisme et stort antal kinesere ihjel. Man regner med, at ca. 200.000 kinsere blev myrdet af japanerne i Nanking. Japanerne har officielt sagt undskyld, men der er aldrig blevet ført retssager mod de ansvarlige japanere.

Alvorlig Bale

Forrige år opnåede Christian Bale uønsket opmærksomhed fra en mobiloptagelse, hvor han totalt hudfletter en håndværker, som han mente forstyrrede hans koncentration. Optagelsen var en af de mest latterliggjorte og hyppigst klikkede youtube-optagelser det år. Det tætteste nogen af journalisterne i Berlin kom til denne episode, var et spørgsmål om Christian Bale selv havde befundet sig i kriser ligesom dem, der var ofre for den japanske massakre.

- Ja, jeg har befundet mig i kriser og er blevet testet af omstændighederne. Men jeg har aldrig oplevet noget, der ligner det, figurerne i denne film oplevede, sagde Christian Bale uden at trække det mindste på smilebåndet over denne sammenligning mellem et skænderi på en filmoptagelse og en af verdenshistoriens blodigste massakrer.

Instruktør taler kun kinesisk

På optagelsen af "Flowers of War" erfarede han, at instruktøren Zhang Yimou ikke arbejder på engelsk.

- 80 procent af tiden blev der udelukkende talt mandarin på set'et. Heldigvis er filmsproget en slags lingua franca, så det var bare en sjov oplevelse og skabte ingen problemer, sagde Christian Bale.

Yimous bidrag til dette års Berlinale tager et historisk udgangspunkt i et af Kinas tragiske kapitler. Christian Bale spiller en amerikaner, der modstræbende påtager sig at hjælpe en flok piger fra et katolsk kloster ud af infernoet under massakren på kineserne i 1937. Til dette får han hjælp fra en gruppe kinesiske luksusludere, der ofrer sig for at redde de mindreårige piger fra japanernes overgreb.

De første anmeldelser af filmen var ligeligt delt mellem de meget begejstrede og de meget kritiske, og mange har haft svært ved at kapere filmens kombination af smuk æstetik og grufuld krigsrealisme. I Kina er ”Krigens Blomster” blevet den tredje mest sælgende nogensinde og er indstillet til oscaruddelingen i slutningen af denne måned.