Christian Bale i kontroversel kinesisk film

Den amerikanske skuespiller Christian Bale medvirker i en kinesisk film, der beskyldes for at være nationalistisk og anti-japansk. Bale selv afviser, at han medvirker i en propagandistisk film.

Foto: MARK RALSTON

I denne uge er der premiere på en kinesisk film, der beskriver massakren i Nanking i 1937. Hovedrollen spilles af den amerikanske skuespiller Christian Bale. Filmen har allerede vakt voldsomme følelser, fordi den japanske massakre på den kinesiske befolkning lige siden 1930erne har været katalysator for stærke nationale følelser.

Kommentatorer har skrevet i japansk presse, at filmen er en stærkt nationalistisk film og præget af anti-japansk retorik. Christian Bale selv har, ifølge BBC NEWS, været ude og tage filmen i forsvar:"Det er ikke en propagandafilm, men i højere grad en film om mennesker og menneskers svar på kriser."

Filmen hedder "The Flowers of War" og har premiere fredag i denne uge og senere i december i USA. Filmen er blevet set som de kinesiske myndigheders forsøg på atter at legitimere deres egen magt og udlægge Japan som en trussel.

Nanking massakren har lige siden 1937 været et debatemne. Japanerne invaderede i 1930erne Kina og slog med stor kynisme et stort antal kinesere ihjel. Man regner med, at ca. 200.000 kinsere blev myrdet af japanerne i Nanking. Japanerne har officielt sagt undskyld, men der er aldrig blevet ført retssager mod de ansvarlige japanere. Sagen bliver ikke mindre prekær ved, at den ansvarlige japanske militære leder var prins i den kejserlige japanske familie.