Chok og protester i Indien: Kvinde tilfredsstiller sig selv på Bollywood-film

En Bollywood-film i Indien har skabt skandale. Man ser en kvinde, der masturberer. Filmen er en stor succes, men har samtidig vakt mishag på sociale medier.

Foto: Sujit Jaiswal /AFP Ritzau Scanpix. De centrale skuespillere i den indiske film »Veere Di Wedding« er fra venstre Kareena Kapoor Khan, Shikha Talsania, Sonam Kapoor og Swara Bhaska.
Læs mere
Fold sammen

En indisk film, der er blevet sammenlignet med den amerikanske serie »Sex and the City«, har skabt furore, fordi den viser en kvinde, der masturberer, har tilfældig sex og ryger.

Den britiske avis The Guardian skriver, at filmen »Veere Dio Wedding« er en komedie om ungdomsvenner, der lever i Delhis sydlige kvarter og samles, da en af dem skal giftes. Vennegruppens medlemmer har alle deres egne problemer. En af dem søger en ægtemand, en anden er ved at blive skilt, en tredje er gravid, og en fjerde skal giftes med en mand, som hun er usikker på, om hun elsker.

Kvinderne drikker, har sex og bander, og i filmens mest kontroversielle scene har skuespilleren Swara Bhaskar en masturberingsscene, hvor hun bruger en vibrator. Det er første gang, den slags vises på film. Filmen er produceret af Ekta Kapoor, der er kendt for at stå bag film med stærke kvindeskikkelser.

Filmen, der havde premiere 1. juni, er blevet en gigantisk kassesucces.

Scenen med vibratoren har været genstand for bred debat på de sociale medier. Guardian skriver, at protesterne muligvis er organiseret, og en del retter sig mod skuespilleren Bhaskar, der er kendt for at være en af de få kvinder i Indien, der har vovet at tale imod intolerance og seksuel chikane.

Til The Guardian siger hun: »Vi har en tavshedens kultur om kvindeligt begær og lyster. Det er første gang, en film viser det forhold, at kvinder selvfølgelig tilfredsstiller sig selv.«

Filmen er på mirakuløs vis sluppet gennem filmcensuren, der ellers er kendt for at være meget restriktiv i Indien. Den seneste James Bond-film fik klippet en kyssescene ud, og en anden indisk film »Love, Simon«, om et homoseksuelt forhold, blev forbudt. Men censuren greb dog lidt ind, for vibratoren er blevet udvisket, så man ikke rigtigt kan se, hvad der foregår.

The Guardian påpeger, at filmen ikke er den første, der forsøger at skildre kvindelige synspunkter, og Swara Bhaskar siger selv: »Der er så meget, der nu er acceptabelt i Indien, som ikke tidligere var det. Det er ikke længere usædvanligt i byerne at kende homoseksuelle, og at ugifte kvinder accepteres som normale.«