Charlotte Gainsburg om Lars von Trier: »Jeg følte aldrig, at han tvang mig til noget«

Lars von Triers og Charlotte Gainsburgs forhold har aldrig overskredet grænser, siger den franske filmstjerne i et interview med The Guardian.

Charlotte Gainsburg ved premieren på "Nymphomaniac: Volume 2 - Directors Cut". Fra filmfestivalen i Venedig 2014. Foto: Claudio Onorati/ EPA. Fold sammen
Læs mere

»Måske er han i stand til at gøre den slags. Men han gjorde intet mod mig.«

Det siger Charlotte Gainsburg, én af de vigtigste skuespillerinder, Lars von Trier har arbejdet med, og én af dem, der har givet mest af sig selv. I filmen »Nymphomaniac« gik hendes karakter således til masochistiske yderligheder, men hun har aldrig oplevet, at Lars von Trier gik over grænsen, siger hun i et interview med den britiske avis The Guardian. Her undrer hun sig af samme grund over de beskyldninger om seksuelle overgreb fra den danske filmintruktørs side, der er kommet fra en anden af hans kvindelige stjerner, islandske Björk, der spillede hovedrollen i »Dancer in the Dark« fra 2000.

»Jeg følte aldrig, at han tvang mig til noget, så jeg føler ikke, at man yder ham retfærdighed. Måske var der sådan med hende, jeg ved det ikke,« siger Charlotte Gainsburg.

Den fransk-britiske skuespiller, sanger og sangskriver, der er aktuel med albummet »Rest«, forklarer også til avisen, at grænserne for, hvad der var tilladt, og hvad der ikke var tilladt i de film, hun lavede med Lars von Trier, var udpenslet i detaljer i hendes kontrakter, og at hun kun har trukket sig fra en enkelt scene, nemlig en scene i filmen »Antichrist«, hvor hendes karakter smadrer et lem med en brændeknude. Hun siger dog også, at hun godt forstår, hvis folk begynder at forestille sig alt muligt i disse post-Harvey Weinstein-tider.

»Det chokerer mig at se alle disse kvinder og deres tragiske historier om ting, de blev tvunget til. Det er skrækindjagende,« siger hun og peger i den forbindelse på den magtbalance, der tilsyneladende nogle gange tipper, hvilket hun finder skræmmende. Hun understreger samtidig, at hun som skuespiller alltid kun har gjort det, hun har haft lyst til.

»Jeg har spillet på min charme, selvfølgelig. Det er hele pointen. Og det går begge veje,« siger hun.