Cate Blanchett og andre stjerner: Det mindste vi kan gøre er at hjælpe flygtninge

Opbakning til verdens flygtninge fra en række stjerneskuespillere med Cate Blanchett i spidsen i ny FN-video.

Cate Blanchett - i spidsen for video med FN-appel om verdens flygtninge. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad er det vigtigste at få med sig, når ens samfund står i flammer, og flugten er den eneste åbenlyse mulighed? Det er temaet i en ny video, som FN netop har lagt ud med støtte fra en stribe internationale skuespillere som en slags appel til forståelse for verdens flygtninge.

I spidsen for skuespillerne står Cate Blanchett, der også er goodwill ambassadør for FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), og hun har fået en række kendte kolleger til at bakke hende op i videoen, der er en slags rytmisk digt med titlen »What they took with them« (Hvad de tog med sig) og er bygget over beretninger om, de få personlige ejendele, som flygtninge beretter, de har valgt at tage med sig på flugten.

»Da jeg læste Jenifer Toksvigs digt, blev jeg slået af den overvældende kraft, der ligger i det,« fortæller Cate Blanchett om baggrunden for sin optræden.

Forfatteren bag videoen, Jenifer Toksvig, er i øvrigt halvt dansk - af baggrund i hvert fald. Hun er datter af Claus Toksvig, der i en årrække var en markant korrespondent for DR fra USA og senere London, hvor han efterfølgende blev boende, og hvor forfatter og dramatiker Jenifer og hendes lige så kendte søster, komikeren Sandi Toksvig, voksede op.

FN-videoen bliver fremført af blandt andre Keira Knightley, Stanley Tucci, Kit Harington (der spiller Jon Snow i »Game of Thrones«), Jesse Eisenberg og Cate Blanchett selv. Som goodwill-ambassadør for UNHCR har hun blandt andet været på besøg i flygtningelejre i Libanon og Jordan - ligesom kollegaen Angelina Jolie Pitt, i øvrigt.

»Over 65 millioner mennesker verden over er blevet tvunget til at lade alting bag dem og starte livet igen fra bunden. Det mindste, vi kan gøre som mennesker, er at sikre, at de har det basale for at starte deres nye liv, uddannelse, sikkerhed og muligheden for at arbejde,« siger Cate Blanchett i en pressemeddelelse i forbindelse med videoen.

Den er forbundet med kampagnen #withrefugees, der indsamler underskrifter op til FN-generalforsamlingen, som åbner i næste uge med flygtningesituationen på dagsordenen.