Carsten Jensens feel bad-roman hædret med Læsernes Bogpris

Årets modtager af Læsernes Bogpris er fundet. Carsten Jensen får prisen og de medfølgende 100.000 kroner for sin »hæsblæsende mursten« om krigen i Afghanistan, »Den første sten«.

Carsten Jensen hæftede sig i sin tale ved, at prisen er givet af »litteraturens uundværlige fodfolk«: For mig handler det ikke om anerkendelse fra de forskellige litterære institutioner, men om at nå ud til læserne. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En Aarhus-roman om mennesker i en andelsboligforening. Digte om en død far. Heftige weekender med fester, druk og risikabel sex i bogform.

Det er blot tre af de ti markante udgivelser fra sidste år, der har deltaget i den landsdækkende afstemning om, hvem der i år skulle have Berlingskes og Danmarks Biblioteksforenings litteraturpris, Læsernes Bogpris, og de medfølgende 100.000 kroner.

Men det blev hverken Stine Pilgaards »Lejlighedssange«, Bjørn Rasmussens »Ming«, Christine Lind Ditlevsens »Fredag, lørdag, søndag« eller lige så fremragende bøger af Kirsten Hammann, Niels Lyngsø, Ane Riel, Kim Leine, Lotte Kaa Andersen eller Niels Bjerre-Poulsen, der løb af med prisen.

Det gjorde til gengæld en 624 sider stor roman om krigen i Afghanistan.

Flest stemmer fik nemlig Carsten Jensens »Den første sten«, og han modtog torsdag aften prisen ved Det Bibliotekspolitiske Topmøde, der i år blev holdt i Forum Horsens.

»Jeg er da enormt glad for at modtage prisen, så kort kan det udtrykkes,« sagde Carsten Jensen ved modtagelsen af prisen og tilføjede:

»Jeg har selvfølgelig satset på at skrive en bredt fortællende roman, men jeg ved jo godt, at det ikke er en feel good-roman. Det er en feel bad-roman, så derfor kan det godt undre, at den er nået så langt ud.«

 

Det uundværlige fodfolk

»Den første sten« er hidtil blevet solgt i flere end 50.000 eksemplarer, og Carsten Jensen hæftede sig da også ved, at Læsernes Bogpris er givet af »litteraturens uundværlige fodfolk«.

»I modsætning til en række andre priser, som bliver uddelt inde fra de litterære institutioner selv, så er det her en læserpris. For mig handler det ikke om anerkendelse fra de forskellige litterære institutioner, men om at nå ud til læserne. Det er for mig det vigtigste.«

Men bogen er nu også blevet overordentlig godt modtaget af kritikerne. Berlingskes anmelder Jørgen Johansen kaldte den en »hæsblæsende mursten« og kvitterede med den sjældne topkarakter, seks stjerner.

Søren Kassebeer, Berlingskes litteraturredaktør, overrakte prisen til Carsten Jensen. I sin pristale fremhævede han blandt andet Carsten Jensens evne til at give et nyt blik på krigen i Afghanistan.

»Noget af det bemærkelsesværdige ved din bemærkelsesværdige roman er, at når man har læst den, så har man ikke følelsen af, at man bare har fået fortalt historien én gang til. Man er kommet tættere på historien. Man har mærket historien. Man har gyst over historien. Man har haft historien meget, meget tæt på, og nogle gange så tæt på, at det gjorde ondt. Sådan som virkelig god litteratur nogle gange gør ondt. Og skal gøre ondt.«

Læsernes Bogpris er blevet uddelt siden 2004. Prisen er tidligere gået til blandt andre Sissel-Jo Gazan, Hanne-Vibeke Holst og Peter Øvig Knudsen. Sidste års prismodtager var Puk Damsgård, der blev hædret for sin Syriens-fortælling »Hvor solen græder«.