Cannes åbner med film i terrorens tegn

Filmfestivalen i Cannes åbner med historien om ungdomskriminelle Malony. En historie, der leder tankerne tilbage på de unge, franske mænd, der stod bag terrorangrebet i Paris i januar.

Rod Paradot spiller den 16-årige Manoly i »Standing Tall«. Foto: Festival de Cannes Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CANNES: Frankrig gennemlevede et mareridt i januar. Landet blev ramt af et blodigt terrorangreb, og mændene bag var ikke outsidere, men unge mænd født og opvokset i Frankrig.

Det er måske derfor, at netop Emmanuelle Bercots »La Tete Haute« (med den engelske titel »Standing Tall«) har rullet over det første biograflærred i Cannes som filmfestivalens åbningsfilm.

Den handler om den utilpassede teenage-dreng Manoly (Rod Paradot), hvis mor gav op på ham, da han var seks år gammel. Siden er han røget ind og ud af kontoret hos den franske ungdomsdomstol og adskillige aflastningscentre for unge.

På trods af den hjælp han får, forbliver Manoly voldelig og vred og giver både sin socialrådgiver (Benoît Maimel) og dommeren ved ungdomsdomstolen (Catherine Deneuve) dybe panderynker. Men han møder også pigen Tess (Diane Rouxel), som ser ham på en anden måde end alle andre.

Svær barndom går igen

Selvom filmen er optaget før hændelserne i januar, er den stadig en form for refleksion over terrorangrebet, mener instruktør Emmanuelle Bercot.

»De unge mennesker, som begik disse terrorangreb havde alle haft en svær barndom, som på mange måder minder om de børn og unge mennesker, jeg har set på dommerkontoret og ved høringerne i retten (forud for produktionen af filmen, red.),« siger instruktøren til pressemødet efter visningen af filmen.

Manoly er også blevet smidt ud af skolen på grund af sin voldelige adfærd og bliver afvist, da han prøver at søge ind på en skole igen. Og retten til uddannelse spiller en væsentlig rolle for utilpassede unge mennesker, mener instruktøren også.

»Personligt tror jeg ikke, at børn er født onde, kriminelle og barbariske, og hvis et barn bliver sådan, er det, fordi barnet ikke har været heldig at få en uddannelse som andre børn, der har haft en lykkeligere opvækst,« siger hun og fortsætter:

»Så filmen giver et svar, og den viser, hvad man kan gøre for at ændre det syn, vi som samfund og borgere har på de her unge, som enten bliver afvist eller hjulpet.«

Håb forude

Også filmens store stjerne, den franske skuespillerinde Catherine Deneuve, medgiver, at terrorhændelsen fra januar kan læses ind i "La Tete Haute".

»Ja, måske afspejler filmen nok, det der skete i begyndelsen af året. Men den viser også håb, og det synes jeg er en fantastisk konklusion,« siger hun.

»Når festivalen vælger at åbne med denne film, så er det for at reagere på et vanskeligt år i Europa og i særdeleshed i Frankrig. Jeg tror, det er en brugbar film, og jeg synes, det er vigtigt, at en international festival som Cannes åbner med en film som denne, der ikke er en typisk Blockbuster-film,« siger Deneuve ved pressekonferencen.