Bygden ved havet

Udstilling: Zacharias Heinesen - en færøsk mesterPå sin udstilling i Nordatlantens Brygge gennemspiller Zacharias Heinesen klassiske motiver fra i færøsk malerkunst uden at trætte hverken sig selv eller beskueren.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Bygden er et tilbagevendende motiv i færøsk kunst. De fleste færøske malere har arbejdet med billeder forestillende bygden ved havet, og der findes oven i købet traditioner for at male helt bestemte udsnit af landskabet.

Zacharias Heinesen, der i sensommeren udstiller i Nordatlantens Brygge, er ingen undtagelse. Også han maler utrætteligt men ikke monotomt mødet mellem himlen og havet og indtrykkene af de små huse, der trykker sig mod jorden for forden af de stejle bjerge. Et skib anes ude på vandet. Det synes at være billeder, der kredser om naturen som et essentielt vilkår. Byerne og bosættelserne er der nærmest på trods af elementerne, og de menneskeskabte konstruktioner har en så spinkel karakter og en så beskeden størrelse i kompositionen, at man iblandt frygter, at en bølge kunne skylle dem i havet.

Men undertiden viser havet og himlen sig også fra sin milde side, og det er, fornemmer man, en af grundene til, at Zacharias Heinesen (født 1936) igennem mange år har kunne følge og udvikle sit tema med variationer. Lyset over havet og lyset i havet skifter med vejrliget, og skønt hans kompositioner kan minde om hinanden gør hans lysfylde det ikke. Det er et motiv, det er umuligt at blive færdig med.

Også færøsk kunst har selvfølgelig gennemlevet et opgør med naturalismen og en opløsning af motivet, og det karakteriserer da også Zacharias Heinesens billeder. Bygden ved havet ses som en flimrende lysdis, og husene, deres gavle og tage opløses til farvede flader. Det ser nærmest ud, som om en håndfuld terninger er strøet i landskabet, og også det er med til at understrege husenes ubetydelig i sig selv men ikke i kompositionen, hvor de lyser op i stærke farver.

www.bryggen.dk