Busters mor: Angsten ødelagde min karriere

Nanna Lüders fortæller i Kanal 4's program Slip angsten - sig det højt, at hendes angst ødelagde karrieren.

Læs mere
Fold sammen

Hele Danmark nynnede med på sangen om Buster, der kunne trylle og drømme sig langt ud i det blå, som sangerinden Nanna Lüders gjorde berømt.

Fra sommeren 1984 turnerede hun nemlig landet rundt og sang Busters historie, men efter seks måneder måtte hun trække stikket, fordi hendes krop sagde fra.

Det fortæller hun onsdag i Kanal 4's program Slip angsten - sig det højt, der er resultatet af et samarbejde med Psykiatrifonden.

- Selvfølgelig var det hårdt. Det er jo en klassiker. Man sender en popstjerne ud og kører på, som var man en væddeløbshest, erkender den nu 53-årige sangerinde.

- Første gang jeg fik panikangst var på et møntvaskeri, hvor jeg var nede og vaske tøj. Det begyndte at prikke i hænderne, og så kravlede det op i armen. Det var som om, noget forsøgte at kvæle mig. Mit hjerte begyndte at hamre, husker Nanna Lüders tydeligt.

- Så gik det op til hovedet, og var som om ilten og alle mine kræfter forlod min krop. Jeg troede, jeg var ved at dø.

Det første panikanfald var faktisk så slemt, at sangerindens daværende kæreste måtte ringe efter en ambulance og køre hende på hospitalet, hvor lægerne konstaterede, at det var panikangst.

- Jeg syntes, det var virkelig mærkeligt. Jeg kunne slet ikke forstå, hvordan kroppen kunne reagere så voldsomt.

Efterfølgende led Nanna Lüders af så slem panikangst, at det udviklede sig til en sceneskræk, der forfulgte hende i 11 år.

- Jeg gik fra at føle mig mere hjemme på en scene end noget andet sted i verden, til det pludselig var et sted, hvor jeg følte, jeg skulle tvinges til noget, jeg ikke havde lyst til. Det ødelagde min karriere betydeligt, fortæller sangerinden ærligt i programmet.

Lüders brugte derfor de næste mange år på at synge kor for sine kolleger frem for selv at stille sig forrest på scenen. Heldigvis er den slemme panikangst fortid, så sangerinden igen kan stille sig i rampelysets skær.

Slip angsten - sig det højt er en del af Kanal 4's tema om angst, der er resultatet af et samarbejde med Psykiatrifonden. Programmet sendes mandag til torsdag i uge 5.

/ritzau/FOKUS