Brutalt og ærligt krigsdrama om fem unge tyskere

Fra i aften kan man følge en helt ny miniserie om fem unge tyskeres skæbne under Anden Verdenskrig. Det er en rå og desillusionerende historie.

De fem unge tyskere i "Vores mødre, vores fædre". Foto: Beta Film Fold sammen
Læs mere

Har man tid, skal man måske tænde for TV i aften og de kommende to dage.

DR2 sender nemlig den tyske miniserie »Vores mødre, vores fædre«, som havde premiere i marts på den tyske kanal ZDF. Interessen for serien var dengang enorm. 7,5 millioner seere fulgte serien, der beskriver fem unge tyskeres skæbne fra 1941 og frem til Anden Verdenskrigs afslutning.

Selv om Tyskland i årtier har endevendt nazitiden og nationens skyld, så kommer der stadig nye diskussioner til. For få år siden tog man under stor debat fat på de almindelige tyskeres lidelser under krigen, for eksempel bombningen af Dresden, sænkningen af flygtningeskibet »Wilhelm Gustloff«, hvor op imod 10.000 druknede, og massevoldtægterne mod tyske kvinder omkring krigsafslutningen.

Forældre har ikke haft lyst til at fortælle

»Vores mødre, vores fædre« beskriver fem almindelige unge tyskeres skæbne under krigen. Hvad gjorde de, og hvordan levede de? Gjorde de det af overbevisning, eller fulgte de strømmen, fordi de ikke turde andet? Det er et emne, som har været tabu i mange tyske familier, fordi de fædre og mødre, som oplevede krigen, ikke har haft lyst til at fortælle. Det gør TV-serien.

I starten mødes de fem hovedpersoner, barndomsvenner, der er ungdommeligt optændte af tro på fremtiden, ved en afskedsfest.

En af dem drømmer om at blive den næste Marlene Dietrich. To af dem, brødre, skal til krigen på Østfronten. Den ene er pligttro og begejstret, den anden er bange og fuld af foragt over for krigen. En fjerde bliver sygeplejerske på Østfronten, og den femte, som er jøde, bliver hjemme i Tyskland og udsættes for forfølgelse.

Serien er brutal. Man ser myrderiet og henrettelserne på Østfronten. En af de fem unge angiver en jøde, og en anden går i seng med en naziofficer for at fremme sin karriere og hjælpe sin ven til at undslippe nazisternes forfølgelse.

ZDF har haft historikere knyttet til serien, som i tyske medier er blevet omtalt som en del af en tendens, hvor historikere, forfattere og filmfolk beskriver almindelige tyskeres liv i nazitiden uden at undskylde eller relativere medløb og forbrydelse.

Seriens tre afsnit kan ses på DR2 i aften klokken 20.55, mandag klokken 21.00 og tirsdag klokken 20.55.