Brutal dommer skiftes ud med kendisser

Simon Cowell forlader dommerpanelet i den mest sete serie i USA "American Idol". Han bliver erstattet af popstarlet og rockikon.

Simon Cowell, der er berømt og berygtet for sine ligefremme udsagn i talentprogrammet "American Idol" forlader showet. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED PROUSER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TV: Siden sin start i 2002 er underholdningsprogrammet ”American idol” blevet et fænomen i amerikansk TV-historie. Programmet er en sangkonkurrence om en pladekontrakt og adgang til millioner af dollars.

Navne som Kelly Clarkson, Chris Daughtry, Taylor Hicks, Jordin Sparks, Carrie Underwood og mange andre, har nydt godt af ”American Idol”. Deres pladesalg tælles i millioner, deres kontoudtog fra banken lige så. Også andre deltagere end sæsonvinderne har fået en karriere på baggrund af deres deltagelse i det populære program. 

Vejen til stjernerne gik forbi dommerne Simon Cowell, Paula Abdul og Randy Jackson. Deres magt og underholdningsværdien i at dokumentere filtreringen af talent fra hoben af metervare-sangere, gjorde ligeledes dommertrioen til superstjerner, ikke mindst den bramfrie og ofte brutale englænder Cowell.

Mest sete serie for 6. år i træk

Op til 38 millioner amerikanske TV-seere har set de enkelte programmer, som også er blevet videresolgt og vist i andre lande, deriblandt i Danmark på TV3. I de senere sæsoner er antallet af seere dalet til omkring 25 millioner. Alligevel kunne ”American Idol” efter sidste sæson notere sig, at de for sjette år i træk var den mest sete serie på amerikansk TV. Det er rekord. Tidligere havde serierne ”All In The Family” og ”The Cosby Show” været seernes foretrukne zapfrizone fem år i træk.

Sæson ni var den første med udskiftning i dommerpanelt. Paula Abdul forlod forud for optagestart programmet, da TV-kanalen Fox ikke ville honorere hendes stigende lønkrav. I stedet trådte talk show-værtinden Elle DeGeneres til.

Op til den kommende 10. sæson har ”American Idol”, der i USA har samme status som ”X Factor” i Danmark, så lidt sit største nederlag. Det skete da überdommeren Simon Cowell meddelte, at han trak sig for at koncentrere sig om selvsamme ”X Factor”, et program han står fadder til. Cowell er dog ikke den eneste, der forlader dommerbordet. Panelet med den altafgørende magt vil i sæson 10. bestå af tre personer. Kun Randy Jackson er bekræftet.

Steven Tyler og J-Lo

Fox offentliggør først det endelige panel til oktober. Men sikkert skulle det være, at den legendariske Aerosmith-forsanger Steven Tyler, sidder med. Og ifølge bl.a. People og US Weekly er det tredje og sidste sæde reserveret til danseren, skuespillerinden og popstarletten Jennifer Lopez. 

J-Lo skulle således have sat sin signatur på en et-års kontrakt til en værdi af 12 millioner dollars. Fox har dog endnu ikke bekræftet kontrakten.

Den 10. sæson af ”American Idol” begynder til januar.