Brune indvandrere i Danmark føder blonde børn i belgisk tegneserie

Den belgiske tegner Clarke har valgt Danmark som baggrund for sin science fiction-tegneserie »Les Danois«, hvor en virus-epidemi medfører, at alle nyfødte har samme hudfarve.

Forsiden af tegneseriealbummet »Les Danois«. Tegnet af 52-årige belgiske Clarke, hvis borgerlige navn er Frédéric Seron. Han har udgivet tegneserier siden 1995. Han er blandt andet kendt for den politiske satire »Mister President«, der skildrer en Bush-lignende præsident. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsiden af tegneseriealbummet »Les Danois« af den belgiske tegner Clarke fortæller faktisk hele ideen med historien, der foregår i Danmark. En brun pige i sort hijab holder omsorgsfuldt om et lille barn, der tydeligvis har en anden etnisk baggrund end sin mor: Det er nemlig blondt som en gammeldansker.

Clarke, der skriver og tegner under dette pseudonym, kalder sit tegneseriealbum »Danskerne«, og det udkommer i denne uge på det store belgiske tegneserieforlag Le Lombard, der tidligere har udgivet seriebladet »Tintin«.

Forsiden og valget af Danmark som skueplads for historien kan få en dansk læser til at tro, at det handler om danskernes anstrengte forhold til de fremmede, der også er blevet beskrevet og diskuteret i den franske presse – herunder integrationsminister Inger Støjberg og forholdet til muslimerne.

De brune mødre ammer deres blonde børn i tegneren Clarkes fiktive portræt af et virusramt Danmark. Billeder fra tegneseriealbummet »Les Danois«. Fold sammen
Læs mere

Det er dog ikke i første omgang hensigten med tegneserien, fortæller Clarke i et email-interview med Berlingske.

Hvad handler »Les Danois« om?

»Den handler om, at der opstår en ny slags virus, der rammer nyfødte, og bygger blandt andet på samtaler, jeg har haft med specialister i arvelige sygdomme. Kort fortalt forårsager retrovirusen den abnormalitet, at alle babyer fødes med hvid hud, blondt hår og blå øjne. Uanset hvem, der er deres forældre.«

»Der forårsager en masse problemer. Politikere fra venstre- og højrefløjen tørner sammen, medicinalindustrien bliver involveret, da den prøver at finde en vaccine, der kan udsendes globalt. Hæren sættes ind mod indvandrerbefolkningen, da denne pludselig gribes af panik og vil vende hjem, hvilket ikke uden videre kan lade sig gøre i så stort et tal. Til slut vender det hele på hovedet,« skriver Clarke til Berlingske.

Hvad er din hensigt med historien om de brune indvandrere og de hvide indfødte danskere?

»Historien handler ikke så meget om hvide mod farvede mennesker, men snarere om forskelle, og det faktum, at hudfarve egentlig ikke udgør en reel forskel på mennesker. Man kan tale om forskelle på religioner og kulturer, men hudfarve er ikke en afgørende forskel i sig selv. Over tid opløses den forskel i hvert fald. Vi indeholder alle sammen DNA fra forhistoriske racer.«

Ideerne i »Les Danois« er delvist inspireret af Clarkes kæreste, der underviser indvandrere i Frankrig, men tegneren har også talt med venner, som selv er bærere af »mystiske« gener.

»Jeg kender én, der har arvet en sovesygdom, og en fyr, hvis blå øjne er en særlig slags mutation. Det er den slags, som mit mærkelige hoved har stykket sammen til en historie i »Danskerne«,« siger Clarke,

Hvorfor foregår den i Danmark og ikke i Belgien eller Frankrig?

»Jeg ville gerne have, at den udspillede sig i et nordisk land, så kontrasten mellem farvede indvandrere og blonde indfødte var så tydelig som mulig, hvilket også ville forstærke begge siders paranoia: Hvem er det, der smitter? Og så ønskede jeg, at den foregik i København, fordi jeg har besøgt byen to gange. Så jeg kan beskrive byen ud fra egne erfaringer og kan i øvrigt virkelig godt kan lide den,« skriver Clarke.

»Les Danois« er et enkeltstående album med en afsluttet historie, og det er endnu uvist, om der kommer en dansksproget udgave af den.

Den 52-årige Clarke, hvis borgerlige navn er Frédéric Seron, har udgivet tegneseriealbum siden 1995, mest kendt er hans humor/børnetegneserie »Melusine«, der er udkommet i 25 album. Han er tillige kendt for den politiske satire »Mister President«, der skildrer en Bush-lignende præsident.

Forsiden af tegneseriealbummet »Les Danois«. Tegnet af 52-årige belgiske Clarke, hvis borgerlige navn er Frédéric Seron. Han har udgivet tegneserier siden 1995. Han er blandt andet kendt for den politiske satire »Mister President«, der skildrer en Bush-lignende præsident. Fold sammen
Læs mere