Brug sommeren på kultur

Lars Rix, kulturredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Denne tid er eksamenstid og i disse dage kan man over hele landet opleve store mængder af unge mennesker, der med studenterhuen på hovedet drøner rundt fra den ene fest til den anden i fint oppyntede lastvogne.

Deres sorgløse glæde er rørende og bevægende, og her i København præger de i den grad gadebilledet og varsler, at vi nu går ferietiden i møde – også med denne sektion i avisen, der fra næste uge bliver afløst af sektionen »Sommerliv« med udgivelse om lørdagen.

Men kulturlivet går naturligvis ikke i stå af den grund. Festivalsæsonen er allerede i fuld gang med både Tinderbox på Fyn og Copenhell på Refshaleøen og i næste uge indledes dette års Roskilde Festival og Copenhagen Jazz Festival. Museerne bugner af særudstillinger og gode tilbud, der er friluftsteatre i fuld sving, sommerrevyerne trækker fulde huse, og der er i det hele taget grund til at glæde sig over de enorme mængder af kulturtilbud som byder sig til overalt.

Men nogle gange handler det også om bare at mærke stemningen.

I den forløbne uge gik jeg med datteren en aftentur på Østerbrogade i København, hvor menneskemylderet var enormt og folk stod i lange køer foran isboderne, sad på fortovsrestauranterne og gik ud og ind af de små caféer og beværtninger.

Vejret var godt og det var et helt overvældende leben, der fandt sted. Den primære årsag var naturligvis, at Bruce Springsteen gav en fuldstændig udsolgt koncert i Parken og folk var på vej mod den begivenhed. Det er sådan noget en storby som København kan og skal favne.

Der er ind imellem så meget snak om de problemer, store sports- og kulturarrangementer i byen skaber både trafikalt og støjmæssigt, men sagen er jo, at det også er den slags, der giver liv – og ikke mindst omsætning i detailbranchen.

Og hvis man skal dømme ud fra den hastighed, der blev langet burgere og øl over disken på Trianglen onsdag aften, så er det næppe her man skal finde sure miner over støj og lange de bilkøer i området.

Kultur skaber ikke blot oplevelser og penge til kunstnere og arrangører, men også til alt det, der er rundt om. Lokalt, men også nationalt med folk, der fragtes fra det ene hjørne af landet til det andet. Vi ville på alle måder være fattigere uden.

Så brug endelig noget af sommeren på nogle af de mange kulturtilbud derude. Til gavn for dig og alle os andre.