Bropenge

Portrætterne på de danske pengesedler bliver udskiftet med motiver af broer. Nationalbanken præsenterede i går otte kunstneres forslag til den konkrete udformning. Og de forslag er nu offentligt tilgængelige.

Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Kunstinteresserede, pengeelskere og falskmøntnere kan med fordel besøge Nationalbanken, hvor man fra i dag og frem til 2. februar kan se otte kunstneres forslag til nye pengesedler. Sedlerne prydes nu af forfatteren Karen Blixen, komponisten Carl Nielsen, skuespilleren Johanne Luise Heiberg, atomfysikeren Niels Bohr samt billedkunstnerne Anna og Michael Ancher, Men fra 2009 til 2013 bliver de udskiftet med motiver af Storebæltsbroen, den gamle Lillebæltsbro, Dronning Alexandrines Bro, der forbinder Sjælland og Møn, Sallingsundsbroen og Knippelsbro.

Nationalbanken samlede i foråret 2006 en række designere, historikere, arkitekter, landskabsarkitekter og livsstilseksperter, der pegede på bl.a. danske broer og de omkringliggende landskaber som et velegnet tema. Tanken er, at broerne ikke alene er smukke, men at de i både bogstavelig og symbolsk forstand binder landet sammen, forklarer Torben Nielsen fra Nationalbankens ledelse.

Billedkunstneren Kaspar Bonnén har lavet sit bidrag sådan, at broerne står på den ene side af sedlen, mens udsnit fra danske hjem med f.eks. Arne Jacobsen-stole står på den anden. Det er ude og hjemme i en farverig grafisk øvelse, som kan ende i de danske punge og lommer.

»Sedlerne var lidt mærkelige at arbejde med, fordi de er nationale symboler. Alle har dem og tager stilling til dem. Jeg har brugt elementer, som jeg normalt arbejder med og var en smule nervøs for at blive sat på en bestemt hylde som kunstner. Men på den anden side er det jo også en vildt sjov opgave,« siger han.

Leif Kaths bidrag har krævet tilladelse fra Vejdirektoratet sådan, at han har kunne tage fotografier af mere utilgængelige broer som Storebæltsbroen. Resultatet er enkle sedler med skarpt optrukne broer.

»Det skal stå stærkt og gerne signalere værdi, når man får sedlerne i sin pung,« siger Leif Kaht.

På Karin Birgitte Lunds forslag til de kommende pengesedler står tekniske tegninger og broer på den ene side, mens oldtidsfund og udsnit af bykort ses på den anden.

»Der er noget enormt spændende ved at få sådan en meget fast opgave. Normalt er jeg fuldstændig frit stillet, men her er man bundet af tal, signaturer og sikkerhedselementer. Og hvis mit bidrag bliver udvalgt, så kan man sige, at jeg har virkelig fået min kunst ud til folket,« siger hun.

Og det valg bliver afgjort på en endnu ubestemt dato senere i januar 2007.