Brødrene bag Matrix-filmene er nu søstre

Begge de to Wachowski-søskende har nu erklæret sig transkønnede og har skiftet køn. Men offentliggørelsen sker efter et urimeligt mediepres fra britisk tabloid-presse, fortæller Lilly Wachowski.

Søskendeparret Andy og Lana Wachowski ved premieren på »Cloud Atlas« i 2012. Her havde den ældste af de to søskende, Lana Wachowski (th) netop erklæret sig transkønnet, og nu er Andy (tv) blevet til Lilly Wachowski.  Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED PROUSER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da filmen »The Matrix« i 1999 blev en af årets store overraskelser og publikumssucceser, var de dengang ukendte instruktører og forfattere to brødre ved navn Andy og Larry Wachowski.

Siden har fulgt flere Matrix-opfølgere og andre storfilm som »Cloud Atlas« og »Jupiter Ascending«, og i dag er de to filmskabere søstre - begge har erklæret sig transkønnede, For fire år siden var det Larry Wachowski, der skiftede navn og køns-identitet til Lana Wachowski, og i går fulgte Lilly Wachowski, der tidligere hed Andy til fornavn.

Begge de to Wachowski-søskende er kendt for sjældent at give interviews. Lilly Wachowski offentliggjorde nyheden om sin kønsidentitet i et personligt brev i Windy City Times - en erklæret LGBT-nyhedsavis i Chicago, hvor de to søskende kommer fra - og berettede samtidig at hun havde været under pres fra flere medier i et stykke tid. Men hidtil havde alle respekteret hende - indtil en journalist fra britiske Daily Mail troppede op hjemme hos hende.

»Han forklarede, at han i hvert fald ikke var en tabloid-journalist, men at vi var nødt til at sætte os sammen, så jeg kunne få taget mit billede og fortælle min historie, som jo var så inspirerende. For jeg havde da ikke lyst til at have en fra The National Enquirer til at følge i hælene på mig, havde jeg vel?,« beretter Lilly Wachowski, der beskriver sig selv - og sin søster - som et meget privat menneske.

»Jeg vidste, at jeg på på et eller andet tidspunkt var nød til at gå ud i offentligheden. Når man lever som en transkønnet person, er det ... lidt svært at skjule. Jeg havde bare brug for tid til at få mit hoved med og have det godt med det. Men det var åbentbart ikke min beslutning,« skriver den 48-årige Lilly Wachowski, og refererer samtidig til en tidligere Daily Mail-historie om en transkønnet person.

Den britiske skolelærer Lucy Meadows begik selvmord efter at være blevet kritiseret for at have en skadelig indflydelse på skolebørnene blandt andet i en klumme i Daily Mail under overskriften »Han er ikke bare fanget i den forkerte krop, han er i det forkerte job«.

Lilly Wachowskis erklæring kommer efter, at der er blevet stadig mere fokus på transkønnede de senere år. I USA har det især været reality TV-stjernen Caitlyn Jenner, der tidligere har vundet guld ved OL i tikamp som Bruce Jenner. Hendes kønsskifte har efterfølgende gjort hende til en fremtrædende fortaler for LGBT-rettigheder.

Men også den prisbelønnede serie »Transparent« om en familiefar, der skifter køn, har repræsenteret et nybrud, og senest har filmen »Den Danske Pige« om den danske maler Einar Wegeners kønsskifte til Lili Elbe, været med til at sætte lys på transkønnede.

Det har haft en positiv virkning på synet på transkønnede, mener talsmand for de transpolitiske arbejde i LGBT, Linda Thor Pedersen.

»Lang flere har forståelse for os i dag, og man kan også mærke det på debatter på Facebook, som er blevet meget mere sobre, Folk folk støtter os, og de rabiate og grimme kommentarer bliver hurtigt pillet ned. Samtidig er det øgede fokus også en hjælp i vores kamp for bedre ydelser i sundhedsvæsenet,« siger Linda Thor Pedersen.

Hun mener generelt, at der er større forståelse for LGBT-gruppen i Danmark, hvor et begreb som hatecrimes mod transkønnede stort set ikke optræder. Mens det i USA ikke er blevet et mindre problem af spotlightet på Caitlyn Jenner og andre.

Ifølge Lilly Wachowski var  antallet af transkønnede, der blev myrdet i USA i 2015 rekordhøjt. Og mens hun takker sine nærmeste for at gøre det let for hende at stå ved sin kønsidentitet, kalder hun det en Sisyfos-kamp at kæmpe for en ligestillet verden.