Britisk tv-anmelder afliver populær dansk krimigenre: »Nordic Noir er død«

En britisk tv-anmelder mener, at den skandinaviske genre er død. Genren, som »Forbrydelsen« og »Broen« har været store eksponenter for, er ved at drukne i for meget samarbejde lande imellem og for mange produktioner, mener han.

Sarah (Sofie Gråbøl) og Jan (Søren Malling). Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Tine Harden

»Den elskede genre er gået hen og blevet ligegyldigt fyld«.

Sådan siger den britiske tv-anmelder Mark Lawson til The Guardian. De hårde ord kommer delvis i forlængelse af en kritik af tv-serien »Midnight Sun«, der ifølge anmelderen blandt andet lider under det problem, at man har blandet for mange forskellige sprog sammen, som man ellers havde held med, da man lavede den dansk-svenske serie »Broen«.

Dette er en konsekvens af, at man siden succesen med »Broen«, hvor man producerede tv-serien som et dansk-svensk samarbejde, har forsøgt med for mange lignende produktioner. Og problemet opstår særligt, når de samarbejdende lande ligger for langt fra hinanden. Ifølge anmelderen var dette langt fra et problem for »Broen«.

»Broen var en succes, fordi dansk og svensk sprog og kultur overlapper på så mange punkter,« siger han til The Guardian.

Et andet stort problem er ifølge anmelderen, at i takt med genrens stigende popularitet er efterspørgslen efter Nordic Noir-produktioner steget så meget, at man simpelthen har fået for mange af disse Nordic Noir-serier. For når der kommer for meget, så må kvaliteten lide herunder, mener han.

DR bag succesen

Nordic Noir-genren, også kaldet skandinavisk krimifiktion, der typisk karakteriseres ved, at handlingen foregår i et meget mørkt miljø og med en meget realistisk handling, startede for alvor, da DR tilbage i 2007 skabte tv-serien »Forbrydelsen«, der efterfølgende blev lavet i en amerikansk version under titlen »The Killing«. Succesfulde serier som britiske »Broadchurch« og »River« betegnes også som værende Nordic Noir.

DR har tidligere udtalt, at de er på vej væk fra genren, som de altså selv har været med til at skabe. Simpelthen fordi de ønsker at udvikle sig – og ikke stå stille. I et interview med Berlingske sagde dramachef i DR, Piv Bernth dengang:

»Vi skal finde det, der kan afløse Nordic Noir. Hvis man ikke bevæger sig, står man stille. Det er vores indstilling, og sådan er det også for de kreative mennesker, som vi foretrækker at samarbejde med. Dem, der gentager noget, vi har lavet før, er vi mindre interesserede i – herunder Nordic Noir,«

Om det er tid til at lægge genren i graven, det må tiden vise. Ifølge Mark Lawson er den i hvert fald allerede klar til det.