Brian Mikkelsen: Museumsentre er et nederlag

Det mindste af to onder, siger manden, der i sin ministertid fik indført den gratis entre til statens museer

Fhv. kulturminister Brian Mikkelse (K) kalder beslutningen for at genindføre entre på SMK og Nationalmuseet for det mindste af to onder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Da Brian Mikkelsen som konservativ kulturminister  i 2005 skulle præsentere sit udspil, kaldte han den frie adgang til museerne »den største satsning i nyere danmarkshistorie«. Onsdag var han som medlem af den konservative gruppe selv med til kvæle den satsning igen ved at støtte V-regeringens forslag om at genindføre entreen på Statens Museum for Kunst og Nationalmuseet.

»For os har det været det mindste af to onder,« siger Brian Mikkelsen om beslutningen. »Hvis vi fastholdt vores synspunkt, så ville Statens Museum for Kunst og Nationalmuseet miste nogle penge. Såvi vurderede fra de Konservatives side, at det ville være bedre at få lov til at beholde de penge til at lave nogle kulturaktiviteter.«

»Jeg har haft lange snakke med kulturministeren (Bertel Haarder (V), red.)  og nogle af direktørerne for museerne og har konkluderet, at når museerne selv ville have det, så var det alt andet lige bedre at give dem mulighed for at tjene nogle penge selv. Men vi arbejder stadig for, at der skal være gratis entre - det er der dog heldigvis stadig for børn og unge under 18,« siger Brian Mikkelsen.

Den konservative tidligere kulturminister har før advaret mod at genindføre entreen - også ud fra en argumentation om, at der i tiden er et behov for at gøre kendskabet til dansk kultur så bredt som muligt og for så mange som muligt. Og det gøres i hans bog ikke med at gøre det dyrere at gå på statens museer.

»Vi fastholder, at det er en dårlig ide, og jeg tror der kommer færre ind på museerne nu, og jeg tror, at der er nogle familier, der nu vil fravælge museerne,« siger Brian Mikkelsen

Museumsdirektørernes ønske om at genindføre entre kom frem i efteråret, da regeringens finanslov for 2016 indebar nedskæringer også på de statslige museer. Ifølge Brian Mikkelsen ønskede man at kompensere museerne, men det var der ikke opbakning til.

»Jeg synes, det er et nederlag, at regeringen ikke ville bruge de penge, der skulle til. Vi foreslog en museumspakke, der hjalp museerne. Men det ville regeringen ikke, og så må er politik jo sådan, at man må gå efter det mindste onde. Og det var at efterkomme museernes eget ønske. Men hvis vi kommer i regering igen, vil vi da gå efter at genindføre den frie entre på statens museer,« siger Brian Mikkelsen.