Brexit præger filmfestivalen i Berlin

BERLINALE: De engelske filminstruktører Sally Potter og Danny Boyle fortæller, hvordan Englands farvel til EU kom til at farve deres respektive nye film.

»Brexit er resultatet af folk der mistet kontakten til sine principper,« sig filminstruktøren Sally Potter, hvis politiske satire, »The Party«, deltager i Berlinalens hovedkonkurrence. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Selvom europæiske spillefilm kan være endog meget politiske, er kunstformen normalt langsom til at reagere på politiske omvæltninger. Ikke desto mindre har England og Wales’ farvel til den Europæiske Union sidste sommer allerede præget de engelske film, der vises ved filmfestivalen i Berlin.
Selvom den engelske filminstruktør Sally Potter begyndte at skrive sin politiske satire “The Party” for to år siden, blev dens manuskript, ifølge hende selv, skrevet med en følelse af, at den politiske situation i Storbritannien var ved at “kollapse”.

- Jeg begyndte at skrive filmen under parlamentsvalget på et tidspunkt, hvor jeg følte, at venstrefløjen så ud til at have mistet evnen til at være oprigtig om sine egen politik, og i stedet forsøgte at kamuflere den som noget på midten, i en grad så det til sidst var svært at skelne højre og venstre fra hinanden,” siger Sally Potter, der fredag præsenterede sin film i Berlin.

“The Party”, der deltager i Berlinalens hovedkonkurrence, handler om en britisk labourpolitiker, der netop har sikret sig en post som sundhedsminister, og fejrer jobbet med en middag for nogle af sine mangeårige venner.

Selskabets gæster viser sig at skjule mørke  hemmeligheder for hinanden, og for at sætte deres politiske karrierer over alt andet. Da den nye sundhedsminister eksempelvis erfarer, at hendes mand har kræft, og hendes reaktion først sorg, så vrede over at han i hemmelighed har ladet sig behandle på et af de privathospitaler, som hun er politisk modstander af.

Det konservative parti vandt valget i 2015, og dets leder David Cameron erklærede, at han ville stå ved sit løfte om en folkeafstemning om Storbritanniens fortsatte EU-medlemskab.

Det valg førte til Englands og Wales’ overraskende nej til EU, et resultat der prægede optagelserne af “The Party”, som da netop var gået i gang.

- Da Brexit blev en realitet, kom både filmhold og skuespillere  grædende til optagelserne, fortæller Sally Potter.

I den forstand kom Brexit til at påvirke skuespillet i filmen, der leveres af blandt andre Timothy Spall, Kristin Scott Thomas, Emily Mortimer og Patricia Clarkson. Ligesom konfrontationerne i filmen, var Brexit var resultatet af kynisme og uvederhæftighed, mener Sally Potter.

- Det er resultatet af mennesker der både har mistet forbindelsen med deres egne principper, men også evnen til at tale sandfærdigt. Derfor er det mere end nogensinde vigtigt at forstå, at vejen frem er respekten for det sandfærdige, siger Sally Potter, hvis film blev vist mandag ved Berlinalen.

Tidligere på festivalen kunne hendes britiske kollega, filminstruktøren Danny Boyle, der deltager i festivalen med sin film “T2 Trainspotting” fortælle om et tilsvarende Brexit-chok blandt sine medarbejdere og skuespillere. Denne film handler om en gruppe eksnarkomaner i Edinburgh i Skotland, der sammen med Irland stemte for at blive i EU.

- Skotland er definitivt tæt knyttet til Europa, sagde skuespilleren Ewen Bremner, mens Danny Boyle selv afviste, at filmen selv skulle opfattes politisk. Han sagde til gengæld, at mange har læst et post-Brexit-budskab ind i filmens handling.

-Hvis folk i Storbritannien kunne gentage afstemningen om medlemskabet af Den Europæiske Union, ville de sandsynligvis vælge at forblive i EU. Folk er begyndt at indse, hvad et stort skridt er det, sagde den 60-årige filminstruktør, der frygter at de modsatrettede resultater af afstemningen  i sidste ende kan føre til opløsningen af ​Sorbritannien.

- Det her vil først og fremmest ramme vores børn. Det gør alt sværere for dem, sagde han.

“T2 - Trainspotting” har dansk premiere den 2. Marts, mens “The Party” endnu ikke har dansk biografdistribution.