Breve fra krigen

Clint Eastwoods usædvanlige krigs-epos, »Letters from Iwo Jima«, er en fascinerende og indblik i japanske æres-kodekser. En smuk, vemodig og tankevækkende film.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

En krig har altid to sider, men i film følger man oftest kun den ene. Dét faktum pinte Clint Eastwood meget, da han ville lave sin film om det blodigste slag i Stillehavet under Anden Verdenskrig, slaget om den japanske ø Iwo Jima. Så han besluttede sig for at lave en anden film om samme slag, blot set fra japanernes synsvinkel. Og det er der her i kølvandet på»Flags of Our Fathers« kommet »Letters from Iwo Jima« ud af.

Et slag, der fra amerikansk side var tænkt som et lynangreb, tog i stedet 35 lange dage - hovedsageligt fordi den karismatiske general Kuribayashi, spillet af en fremragende Ken Watanabe, der også spillede med i »The Last Samurai«, havde studeret i Amerika og fået indsigt i vestlig strategi. Han fik blandt andet sine soldater til at grave underjordiske gange i den hårde vulkanø, og filmen følger ham og flere af soldaterne i de dage på Iwo Jima, de godt vidste, ville blive deres sidste. Skildringerne er baseret på den bunke breve, man flere år senere fandt nedgravet i en af hulerne - deraf titlen.

Udover at give indblik i japanske æresbegreber, der fordrer selvmord frem for overgivelse, når enden er nær, er »Letters from Iwo Jima« i sin grundtone et stort humanistisk projekt fra Eastwoods side, der vil vise den menneskelige side af krigen og stille spørgsmål ved krigens generelle nytte. Også i større grad end »Flags of Our Fathers« gjorde. Ikke bare ved at forsøge at gøre det fremmedartede - som den japanske kamikaze-ånd - forståelig, men også fordi den er skrabet for det storladne heroiske og i stedet går ydmygt til stoffet. Og selv om det kan lyde paradoksalt, når der er tale om en krigsfilm, er »Letters from Iwo Jima« en stilfærdig og vemodig film, fuld af melankoli over krigens pris, der i sidste ende handler om ære og respekt. Både den i filmen og den, der tilfalder Eastwood for viljen og visionen til at lave den.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse