Breivik-bog får internationalt gennembrud

Åsne Seierstads bog om massemorderen Anders Breiviks liv udkommer nu i Storbritannien. "Det har været den hidtil sværeste bog at skrive," siger hun.

Åsne Seierstad, forfatter og journalist fotograferet på Gyldendals Forlag i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen

Nu udkommer den norske forfatter Åsne Seierstads kontroversielle bog om Anders Behring Breivik på engelsk. Bogen udgives i Storbritannien til foråret, skriver den britiske avis the Guardian.

Bogen, "En af os", er allerede udgivet i Skandinavien og udkom sidste efterår i Norge. Den forsøger at skildre massemorderens liv frem til den skæbnesvangre dag  22. juli 2011. Samtidig fortæller bogen på baggrund af et unikt kildemateriale om to af ofrene.

"Gennem samtaler med Breiviks familie, hans mor, far og via hans egne breve til mig har jeg forsøgt at forstå hans historie og finde ud af, hvad der har formet ham, og hvad som har fået ham til at begå terrorisme," siger Åsne Seierstad til the Guardian. Hun kalder også bogen for "den sværeste" hun hidtil har skrevet.

Prisbelønnede  Åsne Seierstad har tidligere rapporteret fra krigszoner ude i verden. Hun fik i 2006 sit gennembrud med den anmelderroste bog "Boghandleren i Kabul".

"I næsten 20 år havde jeg dækket kriser, kriger og konflikter på den anden side af jorden, da katastrofen indtraf i mit eget land. For mig var tragedier noget, der altid skete andre steder. Norge var det sted, jeg elskede, stedet hvor jeg havde min familie, hvor jeg stod på ski og hvor jeg genopladede mine batterier, indtil jeg igen rejste ud for at prøve at forstå, hvordan andre mennesker lever og løser konflikter," siger Åsne Seierstad til the Guardian.

"En af os" er blevet godt modtaget i Norge, til trods for at mange mener, at  Breivik ikke fortjener al den opmærksomhed.

Norske medier har kaldt bogen for "det mest fuldendte forsøg på at fortælle historien om den mørkeste dag i moderne tid og samtidig tegnet et portræt af gerningsmanden".

Den danske udgave af "En af os" bliver udgivet 26. marts i år, oplyser Gyldendal.