Boxer-direktør: DR-forslag kan være farlig for TV-branchen

DRs ønske om at få fjernet restriktioner på sin streamingtjeneste kan skade det økonomiske grundlag for den øvrige TV-branche, siger direktør for Boxer, Ulf Lund.

Generaldirektør for DR, Maria Rørbye Rønn. Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et forslag fra DR om at få fjernet de tidsbegrænsninger, der er pålagt de programmer, som er tilgængelige for streaming på DR TV, møder hård kritik fra den øvrige TV-branche. De mener, at det kan være med til at forstærke den konkurrenceforvridning, som de kommercielle aktører længe har beskyldt den statslige kanal for at udøve.

Direktør for TV-distributøren Boxer TV, Ulf Lund, mener, at det kan skade den kommercielle TV-branche, såfremt DR får sit ønske om at fjerne restriktionerne opfyldt i en ny medieaftale. I dag må DR have udenlandske serier liggende på DR TV i otte dage.

»Hvis DR TV bliver endnu mere attraktiv som streamingtjeneste, vil flere danskere nøjes med DR til skade for distributører af TV-pakker og andre TV-broadcastere på det kommercielle marked. Det vil ultimativt gå ud over produktionen af dansk indhold, da der samlet set vil blive færre til at betale for den,« siger Ulf Lund.

DRs forslag om at få fjernet tidsbegrænsningen på programmerne på sin streamingtjeneste fremgår af en redegørelse, som onsdag blev afleveret til Kulturministeriet. I redegørelsen skitserer DR også sin ambition om at satse mere på public service-indhold, herunder programmer fra andre public service-stationer i Norden og det øvrige Europa. DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn har i den forbindelse understreget, at DR ikke ønsker at blive et nyt Netflix.

Tidsbegrænsningen på DRs streamingtjeneste blev for nogle år siden besluttet som et politisk kompromis efter en forhandling med den kommercielle TV-branche, men Ulf Lund kan godt forstå, at tidsbegrænsningen i dag kan virke irriterende for den enkelte TV-seer.

»Jeg hilser det velkomment, hvis DR virkelig ønsker et strammere fokus på public service, og jeg synes grundlæggende, det er maskinstormeri at ville opretholde unaturlige begrænsninger. Til gengæld må DR se ud over sine egne interesser og også se på, hvad der er gavnligt for TV-branchen og udbuddet af dansk TV-indhold som helhed,« siger Ulf Lund.

Til gengæld for en ophævelse af tidsbegrænsningen foreslår han derfor, at DR tager sin egen ambition om at have fokus på public service alvorligt, og konsekvent overlader »film- og serie-blockbusterne« til de kommercielle aktører.

»Vi er nødt til at bevare et kommercielt system, der også kan være med til at finansiere fremtidige danske film og TV-serier. Derfor må vi ikke udsulte de kommercielle aktører,« siger Ulf Lund.

Jakob Mejlhede, streamingtjenesten Via­plays ansvarlige direktør for indhold, kalder DRs forslag »super konkurrenceforvridende«.

»At DR vil fjerne tidsbegrænsningen på sine streamingtjeneste, er kanalens sædvanlige forsøg på at komme ind på den kommercielle bane, men kamuflerer det som bedre public service,« siger Jakob Mejlhede, der forholder sig skeptisk til, om DR vitterligt vil holde sig strengt til ren public service.

»DR gør jo ikke det her for at indkøbe lange visningsrettigheder til kulturprogrammer om den franske revolution. Det her handler om at skovle internationalt drama i højkvalitet til sig, som så måske ikke er amerikansk, men kan være nordisk, britisk eller tysk, og lave det som attraktivt streamingtilbud,« siger Jakob Mejlhede.

Han mener, at DR kun kan få råd til at fjerne tidsbegrænsningen på sine streamingprogrammer ved at hæve licensen, eller ved at flytte midler fra sin nyheds- og aktualitetsproduktion.

»På den ene eller anden måde kommer licensbetalerne til at betale for det. I stedet for kunne DR samarbejde med den kommercielle branche om at lave dramaproduktioner. Det ville være til gavn for begge parter, uden at licensbetalerne skulle betale mere. Samtidig ville man bevare den produktionsvolumen, som danske film og TV-producenter skal leve af,« siger Jakob Mejlhede.

DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, siger i en kommentar til kritikken, at DR netop ikke har ønske om at stille de bredt populære film til rådighed på DR TV. Tværtimod beder DR om at få fjernet nogle restriktioner på streaming af public service-indhold og ikke-kommercielt orienterede film og serier, der er produceret til eller af public service-institutioner:

»Det gør vi af hensyn til befolkningen, fordi vi kan se, at de sætter pris på public service-indholdet, og fordi de har nogle vaner, der gør, at de gerne vil se det efter otte dage. Det public service-indhold er ikke noget, man ser på kommercielle TV-kanaler. Det er noget helt andet, der profilerer de kommercielle. Det er sport, amerikanske film og kommercielle serier. Og begrænsninger på den slags indhold beder vi ikke om at få fjernet fra vores site,« siger Maria Rørbye Rønn.

Så man skal ikke mistænke DR for at ville brede sig ind i den kommercielle streaming?

»Nej, vores ambition er at adskille DR fra andre streaming-tjenester, og gøre DR tydelig som public service-leverandør. Det kan jeg ikke se som konkurrenceforvridende,« siger Maria Rørbye Rønn.