Bornholm efter 4. maj

Historie Knap tre dage efter frihedsbudskabet havde lydt om aftenen den 4. maj 1945, regnede russiske bomber ned over Rønne og Nexø på Bornholm.

Den 7. og 8. maj blev de to byer bombet gentagne gange, og ødelæggelserne var betydelige. De to byers beboere blev evakueret, inden de sidste voldsomme bombardementer, så der omkom heldigvis kun få mennesker, og mens resten af Danmark fejrede befrielsen, gik russiske soldater i land på Bornholm.

Bogen »Bornholm i krig 1940-1946« - ja det er korrekt krigen varede et år længere på Bornholm end i det øvrige Danmark - skildrer besættelsen af klippeøen med en kort, generel tekst af den tidligere chefredaktør på Bornholms Tidende, Thomas E. Jensen, og med over 500 autentiske, ofte illegalt optagne billeder fra krigsårene. De egentlige hændelsesforløb og enkelte episoder og begivenheder udpensles i de detaljerede billedtekster.

»Det har i mange år været et stort ønske blandt vore gæster, at der på museet var noget at se om en af de største begivenheder i Bornholms historie, Anden Verdenskrig«, skriver museumsleder Ann Vibeke Knudsen i sin indledning til bogen.

I april 2000 åbnede museet derfor en udstilling, hvor vægten er lagt på den daglige tilværelse i de seks besættelsesår. Bornholms Forsvarsmuseum, der har til huse i det gamle militære anlæg ved Galløkken syd for Rønne, viser krigens militære historie.

»Tanken er, at den nu foreliggende bog i en let og populær form skal give den interesserede al den information om krigen, som man kan ønske sig,« tilføjer Ann Vibeke Knudsen, og det er lykkedes rigtig godt. I den ellers righoldige danske besættelsestidshistorie er der ikke mange publikationer, der har været i stand til at præsentere et så komplet billedmateriale.

Trods strenge forbud fotograferede en lang række bornholmere flittigt under såvel den tyske som den russiske besættelse. Det var forbundet med stor risiko, men ikke desto mindre er der bevaret et meget stort billedmateriale fra krigens tid. Det var især »store drenge«, der var fascineret af det militære isenkram, der ikke mindst i krigens sidste dage kom til øen. De mange optagelser blev foreviget til eget brug, men blev også benyttet af modstandsbevægelsens efterretningstjeneste.

En af de berømteste episoder i denne forbindelse er den første observation af en fjernstyret V-1 bombe, der under en prøveflyvning styrtede ned ved Bodilsker. Oplysningerne om det hemmelige våben blev straks sendt videre til England ad forskellige kanaler.

De gode muligheder for at fotografere så meget på øen skyldes naturligvis, at forholdene stort set var fredelige, hvilket også betød, at Bornholm af mange benyttedes som mellemstation for flugten til Sverige. Det hemmelige tyske politi, Gestapo, kom først til Bornholm så sent som i 1944.