Borgmester efter brud på lydregler: Distortion skal tage affære, hvis de vil fortsætte

Åbningen af årets Distortion på Sankt Hans Torv var ikke til at overhøre. Det larmede nemlig mere end 50 procent over den tilladte grænse. Københavns Kommune måtte lukke flere gadefester, og de henstiller nu til, at Distortion tager affære, hvis de vil fortsætte.

Claus Backalarz måler støj i en lejlighed på Sankt Hans Torv i forbindelse med Distortion på Nørrebro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Efter at Københavns Kommune indførte et nyt reglement, der skal sikre mindre støj fra udendørs arrangementer i udvalgte gader, har gadefesten Distortion måttet finde sig i, at festlighederne fremover skal holdes på et niveau, der ikke larmer meget mere end en højrøstet samtale – eller hvad der mere teknisk er 60 decibel på en lydmåling.

I kølvandet på de nye restriktioner tog Berlingske en lydtekniker med til Sankt Hans Torv. Her byttede vi håndbajeren ud med en lydmåler, der kunne fortælle os, hvor mange decibel den folketætte fest larmer på sådan en helt almindelig onsdag aften.

Herunder kan du se, hvordan det gik:

 

Resultatet af Berlingskes målinger viste, at støjen faktisk lå mere end 50 procent over den tillade grænse på 60 decibel. Såvel målte vores udstyr op til 94 decibel ved de nærmeste facader på Sankt Hans Torv. Det svarer til et hjemmestereo på fuld skrue. Ingen af Berlingskes målinger kom under 90 decibel.

Også Københavns Kommunes egne målinger viste, at 10 ud af 29 fester overskred lydgrænsen, hvilket betød, at festerne måtte skrue ned. Ifølge Københavns Kommune blev tre fester, herunder festen på Sankt Hans Torv, lukket ned som følge af overskridelserne. Flere fester ville være blevet lukket, hvis ikke Københavns Politi modsatte sig dette af sikkerhedsmæssige grunde.

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) sagde onsdag til Berlingske, at »hvis jeg var Distortion, ville jeg læse vilkårene meget nøje og sørge for at overholde dem hvert eneste sekund«. Det kan tyde på, at Distortion derfor bør være ekstra påpasselige i år.

Vi spurgte Morten Kabell, hvad onsdagens lydmålinger betyder for Distortion. Og han er ikke i tvivl om, at Distortion bør gøre en indsats for at håndtere problematikken. I hvert fald hvis de vil fortsætte med at feste – også i 2018.

»Jeg må bare sige, at der sker en evaluering af årets Distortion, som skal tages med i overvejelserne, hvis der kommer en ansøgning fra dem igen næste år. Så det er klart, at når vi skal drøfte evalueringen efter sommer, må vi se, hvad udvalget siger. Jeg har jo hele tiden sagt, at jeg ville sørge for at overholde reglerne, hvis jeg var Distortion. For det gør det jo nemmere at få en tilladelse igen, når vi ligesom kan blive enige,« siger han.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Claus Backalarz måler støj ved en bygning på Sankt Hans Torv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

Er der en reel risiko for, at Distortion ikke får lov at fortsætte i 2018?

»Jeg er ikke tilhænger af kollektiv afstraffelse, så jeg synes, det er ærgerligt at straffe alle dem, der godt kan finde ud af at overholde reglerne. Det er op til Distortion at tage affære herfra. Men hvis jeg var Distortion, ville jeg hive fat i de fester, der ikke kan finde ud af at overholde reglerne og bare ignorerer reglementet. Det er decideret for dumt. Det er klart, at jeg skal have en snak med Distortion på et tidspunkt om, hvordan de har tænkt sig at håndtere dem, der ikke kunne finde ud af det,« siger han.

Nogen kan måske tænke, at det her reglement er lidt proforma-agtigt, hvis der ikke sker mere?

»Reglerne er ikke proforma. Reglerne gælder, og vi håndhæver dem også. Det er Distortions opgave at sørge for, at de idioter, der ikke kan finde ud af at overholde reglerne, ikke inviteres igen næste år. Jeg synes altså ikke, man skal straffe hele Distortion, fordi enkelte fester ikke har forstået budskabet,« siger han.

Men Distortion er jo en samlet helhed, som man vel også må behandle som sådan?

»Ja, og det er også derfor, at første skrift er at bede Distortion forholde sig til det her nu, og bede dem forklare, hvad de vil gøre ved de enkelte, der ikke kunne finde ud af det. Så må Distortion komme med et klart svar på, om de her fester står på listen i 2018 eller ej. Og det er klart, at det valg jo har en betydning for, hvordan vi kommer til at håndtere en ansøgning til næste års Distortion,« siger han.

Selvom målingerne klart viste, at grænserne blev overskredet, oplevede nogle af gæsterne, at lyden faktisk var lavere end tidligere. En af de gæster, der har deltaget i Distortion flere år, er 42-årige Morten Bay Wedebye.

»Jeg kan godt være lidt sensitiv på ørerne, og jeg synes ikke altid, det er fedt, når musikken er for høj. Jeg har tidligere oplevet, at musikken på Distortion var meget høj, og at man skulle råbe til hinanden – ligesom til en almindelig koncert. Sådan var det ikke til Distortion onsdag. Jeg har ikke noget forhold til decibel-målinger, men jeg ved bare, at det var markant lavere end tidligere,« siger han.

Claus Backalarz, der foretog lydmålingerne, understreger, at resultatet af de udførte målinger er behæftet med visse forbehold.

Normalt skal man eksempelvis tage hensyn til genklangen fra den facade, man måler. Det er forholdene dog ikke til i kampen om overhovedet at få plads til at måle blandt feststemte mennesker og knust glas. Netop derfor er nogle decibel fratrukket i slutresultatet.

Herunder kan du høre Claus Backalarz forklare mere om målingerne: