Borgerlige: Stram journalistikken på DR3 op

Liberal Alliance ønsker fireårig aftale for ungdomskanalen DR3: »De skal oppe sig, når det gælder klassiske journalistiske genrer«.

Hvis man spørger de borgerlige partier, så er der for få egenproduktioner - som for eksempel Monte Carlo-drengene her - på DR3-fladen. Foto: Casper Østergaard Vester Fold sammen
Læs mere

Ni gange i går havde DR3 udenlandske serier eller film på programmet, bl.a. amerikanske serier som »The Office« og »Waking Up in Reno«.

Det er for meget, mener de borgerlige partier, der vil gøre ungdomskanalen DR3, som så dagens lys for kun godt et år siden, til et hovedtema ved de politiske forhandlinger om en ny fireårig medieaftale, der starter senere på måneden.

Liberal Alliance (LA) ønsker en skarpere profil og præcisering af de klassiske public service forpligtelser i forhold til DR3.

»DR skal levere en plan for, hvad man vil levere af debat, baggrund, kultur og nyheder. Når det gælder de traditionelle journalistiske genrer har jeg endnu ikke set noget overbevisende om, hvad de vil levere på DR3. Dér skal de oppe sig,« siger medieordfører Mette Bock (LA).

For mange serier og film

Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har de seneste måneder kritiseret DR3 for at have for mange amerikanske TV-serier og film af den slags, som de kommercielle TV-kanaler lige så godt levere, og alt for få egenproducerede programmer af public service-tilsnit. De mener heller ikke, at kanalen har fået fat i sin målgruppe, de 15-39-årige. Seernes gennemsnitalder er et godt stykke over 40 år.

DRs ledelse har lovet flere egenproducerede udsendelser og fremhæver, at kanalen på kort tid har fået en pæn seerandel. DR3 har hver uge fat i hver fjerde dansker mellem 15 og 30 år, lyder forsvaret.

Mette Bock understreger, at politikerne ikke skal være programlæggere, men hun vil gerne udfordre DRs ledelse til at opstille klarere mål for DR3s programflade. Ikke alene skal kanalen selv producere flere programmer, som skal erstatte de udenlandske serier og film. Den skal også skærpe kravene til indholdet.

»Jeg vil stille krav om, at der skal leveres nyheder, debat, baggrund og kultur, hvor man tager de unge alvorligt. Man taler i højeste grad ned til de unge i øjeblikket. Hvorfor tror man, at den eneste måde, hvorpå man kan få de unge i tale, er at sende stribevis af amerikanske serier, film og katastrofeprogrammer? Det er rigtigt, at det efterspørger de unge, men det kan de finde andre steder. Netop derfor er det så væsentligt, at DR finder ud af, hvordan man laver programmer, som faktisk tager de unge alvorligt som samfundsborgere,« siger Mette Bock.

Forandringen skal ske snarrest

Venstre mener, at skærpelsen af DR3s profil skal ske her og nu og ikke over en fireårig periode.

»DRs egenproduktion på DR3 lever op til mange af de public service-krav, der bliver stillet – også når det gælder nyheder, kultur og dokumentar til unge, men vi er arge modstandere af, at hovedparten af indholdet på kanalen ikke er public service-indhold, men indkøbt indhold. Vores krav er, at man øger egenproduktionen, så indkøbte programmer ikke skal have så meget plads. Det behøver vi ikke fire år til at lave en plan for. Det er et rimeligt krav at stille her og nu,« siger Ellen Trane Nørby, medieordfører i Venstre.

Hun ser gerne, at DR3 bliver nedlagt som kanal og erstattet af et »progressivt« ungdomsunivers på nettet.

»Her kunne man i endnu højere grad fokusere på egenproduceret kvalitets-public service, og dermed ville man ikke have behov for indkøb af udenlandsk indhold. DR skal være der, hvor de unge er, og det er på nettet,« siger Ellen Trane Nørby.

Regeringspartierne synes ikke, at forslaget om en skærpelse af kravene til DR3 igennem en fireårig strategi er nødvendig, men de afviser det heller ikke.

»DR har en meget klar profil og politik i forhold til DR3, og ledelsen har allerede lovet at skærpe profilen, bl.a. med mere egenproduceret indhold, så jeg har svært ved at se behovet, men jeg har omvendt også svært ved at se farerne ved at gøre det. Så hvis det kan imødekomme de borgerlige og få enderne til at mødes, har jeg ikke noget imod det,« siger Zenia Stampe, der er medieordfører for de Radikale.

Nogenlunde de samme toner lyder fra Socialdemokraternes medieordfører, Troels Ravn:

»Vi skal som politikere ikke diktere et programindhold, og DR er i færd med at videreudvikle DR3 og øge mængden af egenproduceret indhold – noget som vi også ønsker. DR er i fuld gang med det, som Mette Bock lægger op til, men vi vil gerne drøfte hendes forslag,« siger han.