Borgerlige beskylder DR for taktik

Anders Samuelsen kalder DRs beslutning om at lukke DR UnderholdningsOrkestret for usaglig og et forsøg på at afpresse politikerne. »Spekulationer ud af den blå luft,« siger DRs bestyrelsesformand.

DR UnderholdningsOrkestret spiller Musik til Hobbitten i DRs Koncerthus, 2009. Arkivfoto: Teitur Jonasson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Et forsøg på at afpresse politikerne.«

Sådan tolker Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, DRs beslutning om at lukke DR UnderholdningsOrkestret med årets udgang.

»Det er en skandale, at DR, som har et budget på over tre milliarder kroner, påstår, at man ikke kan spare andre steder end her. Selvfølgelig kan man det, hvis man vil,« siger Anders Samuelsen.

Han mener ikke, at DRs direktion og bestyrelse har et sagligt argument for lukke orkestret, men blot ønsker at lægge pres på det politiske system.

»Hvis man synes, at DR UnderholdningsOrkestret er begyndt at lyde for meget som DR SymfoniOrkestret, sådan som man siger, så kunne man jo bare redefinere dets opgaver. DR ved udmærket godt, at når man skærer underholdningsorkestret væk, så træder man en del af det politiske system over tæerne, og at der i efteråret skal forhandles en ny public service-kontrakt for DR. DR forventer, at politikerne nok kræver, at orkestret ikke må lukkes, og at kulturministeren så finder en pulje, som hun giver til DR, som så har undgået at spare,« siger Anders Samuelsen.

DR-formand: Saglig plan

DRs bestyrelsesformand, Michael Christiansen, afviser blankt kritikken.

»Det er spekulationer ud af den blå luft. Vi skal spare 161 millioner kroner, og de 20 millioner kroner tages fra kulturområdet. Der bliver bl.a. også nedlagt 30-40 journaliststillinger i nyhedsafdelingen, og der nedlægges mange stillinger blandt det tekniske personale, men det taler man ikke om. Medierne er fokuseret på denne ene del i en meget stor spareplan,« siger Michael Christiansen.

Han siger, at det ikke er muligt at spare på orkestre ved f.eks. at halvere dem. Man har dem, eller også han man dem ikke. Derfor har DRs ensembler – DR SymfoniOrkestret, DR PigeKoret, DR Big Bandet, DR Vokal Ensemblet og DR UnderholdningsOrkestret – i de år han har siddet som formand – og det samme gælder i hans forgængers tid – været fritaget for besparelser.

»Ensemblerne har med god grund været fredet i rigtig mange år, fordi man har sagt, at hvis man skærer i dem, så skærer man i arvesølvet, men man kan ikke blive ved med at skære i nyhedsafdelingerne og teknikken. Så der ligger intet som helst taktisk i vores beslutning, og vi lægger ikke pres på politikerne,« fastslår Michael Christiansen.

Han siger, at økonomiplanen ud over de sparekrav og krav til nye satsninger, som politikerne har pålagt DR i den nye medieaftale, indeholder en række strukturelle besparelser, så DR teknisk kan omstille sig til fremtiden.

»Så jeg kan roligt sige, at økonomiplanen ikke er en politisk præget pressionsbesparelse. Det er en afbalanceret besparelse ud over hele DR. Ansvarlige politikere kan vel ikke drømme om at lave om på beslutningerne,« siger Michael Christiansen.

Han oplyser, at DR sparer 30 millioner kroner årligt ved at lukke DR UnderholdningsOrkestret, men til gengæld bruger man ti millioner på den nye musikplan, som skal udmøntes på det næste bestyrelsesmøde.

Også Ole Hyltoft, medlem af DRs bestyrelse, udpeget af Dansk Folkeparti, afviser, at DR har lukket DR UnderholdningsOrkestret for at presse politikerne.

»Sådan ser jeg ikke på det. For mig at se handler det om, at det her er en nem klump at tage, når man skal gennemføre besparelser. Det er en administrativ, DJØF-beslutning,« siger Ole Hyltoft, som er imod lukningen af orkestret, som han kalder fremragende.

»De står og klapper med hænder over hovedet i Wien, når orkestret spiller dernede. Fejlen er, at man har ladet det spille et wienerklassisk repertoire i stedet for at spille den danske kulturarv, som det er sat i verden for: Hartmann, Emil Horneman, Kuhlau, Kai Normann Andersen, Teddy Petersen osv. Lukningen af DR UnderholdningsOrkestret er et lodret angreb på den musikalske kulturarv, som i forvejen er forsømt i DR. Man kunne bevare orkesteret, hvis man havde sagt, at det ikke længere skulle spille Mozart og Beethoven, men et dansk repertoire,« siger Ole Hyltoft.

Lukningen af DR UnderholdningsOrkestret har vakt stor debat med masser af læserbreve og kritik fra bl.a. Dansk Folkeparti og de Konservative, som har luftet tanken om at tage lukningen op i forbindelse med de kommende forhandlinger i Kulturministeriet om en ny public service-aftale for DR.

Kastholm: DR underminerer sig selv

Claes Kastholm Hansen, der er kommentator på Berlingske og tidligere medlem af Det Kongelige Teaters bestyrelse, er »vildt uenig i beslutningen om at fyre underholdningsorkestret«.

»Det er ikke en saglig, men en taktisk beslutning, der skal bruges mod politikerne, fordi man grundlæggende ikke vil acceptere besparelserne, som er for pebernødder at regne set i forhold til DRs budget. Med den strategi, der lægges for dagen i DR, underminerer DR ganske stille sig selv som vores største kulturbærende institution. Det er konsekvent de mest lødige aktiviteter, DR nedlægger, Radioteatret, radiomontagen, skuespilleroplæsningen, den redaktionelle kernefaglighed, og det gør man, fordi man satser på at konkurrere med de kommercielle kanaler om det helt brede underholdningsstof,« siger Claes Kastholm.

Kulturminister Marianne Jelved (R) vil ikke blande sig i DRs nye økonomiske plan, som lukningen af DR UnderholdningsOrkestret er en del af.

»De politiske rammer for DRs udadvendte aktiviteter fastlægges som bekendt i den public service kontrakt for perioden 2015-2018, som skal forhandles på plads her i efteråret. Derfor kan jeg ikke foregribe de politiske drøftelser om public service-kontrakten,« siger Marianne Jelved.