»Borat« skal spille hovedrolle i remake af Klovn-film

Cirkeline er kommet i 'bad standing'. Sting åbner Le Bataclan efter terrorangreb. Public service-udvalget vil styrke DR og meget, meget mere - kulturnyhederne er klar.

Foto: DAVID GRAY

Så er det mandag igen, og vanen tro begynder ugen med en omgang kulturnyheder. Og det er jo ikke en hvilken som helst uge. Som bekendt kulminerer den årelange gyser af en optakt til det amerikanske præsidentvalg i morgen, når amerikanerne går til stemmeurnerne. Men hvad har det med kultur at gøre, tænker du måske? Tja, det vender vi tilbage til senere.

For når den store verden er angstfremkaldende, kan man varme sig ved egne fortræffeligheder, og som kulturnation har vi faktisk gjort os ganske positivt bemærket de seneste par dage.

For det første synes ingen mindre end komikeren Sacha Baron Cohen - også kendt som den kazakhstanske reporter Borat og østrigske Brüno - at Casper Christensen og Frank Hvams Klovn-univers er så sjovt, at han vil lave et engelsksproget remake af den første Klovn-film og selv spille en af hovedrollerne. Det skriver branchemagasinet Screen Daily.

Og Casper Christensen og Frank Hvam er slet ikke alene om at gøre sig positivt bemærket i den store verden. Trine Dyrholm kan blive den første danske kvinde, der får den store filmpris European Film Award. Trine Dyrholm er nomineret i kategorien »Bedste kvindelige skuespillerinde« for sin rolle som Anna i Thomas Vinterbergs »Kollektivet«.

Trine Dyrholm er blot den tredje danske skuespillerinde, der bliver nomineret til prisen - hendes forgængere i denne henseende er Iben Hjejle (»Mifunes sidste sang«) og Connie Nielsen (»Brødre«) - og hvis det lykkedes Trine Dyrholm at at hive prisen hjem, kommer hun i selskab med internationale berømtheder som Kate Winslet, Helen Mirren, Catherine Deneuve, Marion Cotillard, Juliette Binoche, Penélope Cruz og Tilda Swinton.

Og nu, hvor vi er ved både kvindelige skuespillerinder og »Klovn«, så var der fredag premiere på den anden sæson af »Ditte og Louise«, som er blevet kaldt »Klovn på østrogener«. For de uindviede er seriens skabere og frontfigurer Ditte Hansen og Louise Mieritz, og her på Berlingske er anmelder Kristian Lindberg begejstret og uddeler fem stjerner:

Andre anmeldere er også glade, om end Information mener, at serien lider af Bridget Jones-syndrom. Du kan allerede nu streame hele sæson to via dr.dk  eller blot få en lille  forsmag her:

Tilbage til fejringen af danske kulturheltes internationale præstationer over weekenden. Lukas Graham var nomineret til hele fire priser til MTVs EMA-show, der blev afviklet i Rotterdam i weekenden. Bandet fik godt nok ikke nogen af priserne, men spillede til gengæld til prisshowet, hvor Green Day, Shawn Mendes, Bruno Mars og Kings of Leon også var på scenen.

Men en dansk prismodtager var der dog. Han hedder Benjamin Lasnier og er fra Vejle, og ifølge Ekstra Bladet er hans hit  'Love You out Loud' blevet afspillet over 600.000 på Spotify.

Internt i andedammen har en overraskende udvikling fundet sted. Flere generationer af småbørns lille helt, musen Cirkeline, er kommet i 'bad standing', fordi en 14 år gammel Cirkeline-film slutter med ordene: »Tak til alle flygtninge og indvandrere, fordi de har beriget det danske samfund«.

Cirkeline-filmen er lavet i DR-regi, og det er ikke alle, der synes, at den slags politiske budskaber hører hjemme hos den skattefinansierede public service-gigant, hvilket blev diskuteret i Deadline på DR2 i går.

Apropos public service, så er Public service-udvalgets redegørelse dagens helt store hjemlige nyhed. Den bliver offentliggjort i dag, og i modsætning til adskillige politikere og  aktører på mediemarkedets ønsker, præsenterer udvalget flere scenarier, hvor DR bliver styrket. Du kan læse mere om den her:

Og nu til den meget alvorlige afdeling. På lørdag åbner det parisiske spillested Le Bataclan igen. Stedet har været lukket, siden tre islamiske terrorister tiltvang sig adgang og myrdede 90 festglade mennesker, som var til koncert med Eagles of Death Metal.

Eagles of Death Metal har tidligere annonceret, at de meget gerne ville stå på scenen, når spillestedet åbner igen. Det kommer de tilsyneladende ikke til, i stedet vil Sting stå på scenen, når Le Bataclan åbner på lørdag.

Og endelig når vi frem til det amerikanske præsidentvalg - en kulørt omgang dødelige alvor.

En række af musikkens helt store stjerner - bl.a. Jay Z, Katy Perry, Jon Bon Jovi, The National, Steve Aoki -  har besluttet sig for at give den en sidste skalle for at påvirke resultatet i en række svingstater, hvor de optræder under overskriften »Love Trumps Hate«.

Man behøver dårligt at nævne, at de naturligvis er pro-Clinton, for det er stort set alle amerikanske kunstnerne, der har markeret sig under valgkampen - heriblandt Lena Dunham, Julianne More, Barbra Streisand, Lady Gaga, Julianne Moore, Miley Cyrus, Spike Lee, Amy Schumer, Jeff Koons, Cindy Sherman, Elizabeth Banks, Annie Leibovitz, Ben Affleck, Minnie Driver, Ashton Kutcher, Julia Roberts, Jennifer Aniston Mia Farrow, Jane Fonda, Harry Ford, Sally Field og mange, mange flere.

Donald Trumps kendte supportere fra det kulturelle miljø er langt mindre mangfoldige i antal og tæller mest modne testosteronbomber som Chuck Norris, Jean Claude Van Damme, Jon Voight og Steven Segal.

Sidst men absolut ikke mindst - i hvert fald for os, der var unge i 1990erne: »Transpotting 2« er vej, og kulturnyhederne ønsker en god uge med traileren her: