Bond-skurk og teaterdronning hædret for karrieren

Jesper Christensen og Solbjørg Højfeldt modtog søndag Lauritzen Fondens hovedpriser og en stor pose penge.

Jesper Christensen bliver belønnet for sin lange karriere. Scanpix/Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Vi kender ham som den halvskøre Thomas i "Arvingerne", kølig skurk i filmene om agenten James Bond og som far i den elskede tv-serie om pigen Nanna.

Jesper Christensen har en lang karriere bag sig, og søndag blev han hædret for den, da Lauritzen Fonden uddelte sine årlige priser.

Lauritzen-prisen går hvert år til en mandlig og en kvindelig skuespiller, som har udmærket sig i sit fag. I år kunne Jesper Christensen og Solbjørg Højfeldt hver gå hjem med et trofæ og den medfølgende pengepræmie på 250.000 kroner til hver.

Jesper Christensens imponerende cv strækker sig også over film som "Italiensk for begyndere" og "I Kina spiser de hunde".

Den kvindelige hovedprismodtager, Solbjørg Højfeldt, kan ligeledes prale af en glorværdig karriere.

Hun slog i 1980'erne sit navn fast med hovedrollen i "Slingrevalsen", som hun dengang vandt en Bodil-pris for. Siden er det blevet til roller i både film og tv. Men især de danske teatre har nydt godt af hendes store talent.

Ud over hovedprisen blev der uddelt yderligere fire priser.

Frederik Cilius, der lægger stemme og krop til seniorkorrespondenten Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm i det satiriske radioprogram "Den Korte Radioavis", løb således af med prets Wauw-prisen og en pengepræmie på 30.000 kroner.

Lauritzen Fondens hæderspris gik i år til Preben Harris, der er skuespiller og teaterinstruktør. Hædersprisen går hvert år til en person, der har haft en lang og bemærkelsesværdig karriere inden for skuespil- eller teaterbranchen.

Teatergruppen Teatergrad blev hyldet med Lauritzen Fondens Visionspris, mens Lauritzen Fondens Backstagepris gik til Peter Asmussen, der for nylig gik bort efter kort tids sygdom.

Manuskriptforfatter Peter Asmussen nåede at blive bekendt med hæderen, inden han i juni tabte kampen til prostatacancer, oplyser fonden.

I torsdags blev det desuden offentliggjort, at det er de to unge skuespillere fra DR's dramaserie "Bedrag", Natalie Madueño og Esben Smed, der løber med Lauritzen Fondens Believe in You-pris. Begrundelsen er, at de begge viser internationale potentiale.

/ritzau/