Bond følger Bonderøven-trend

Vilde, elektroniske gadgets er sorteret fra i 007-filmen Skyfall. Dermed følger filmen en klar stræben i samfundet efter det simple liv, siger iagttagere.

Daniel Craig som James Bond i Skyfall. Fold sammen
Læs mere
Foto: Columbia Pictures
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Agent 007 har lagt de fleste avancerede gadgets på hylden og er gået over til en mere simpel stil i den nye film Skyfall, der har premiere i dag. James Bond-filmen lægger sig dermed i slipstrømmen af en trend i samfundet, hvor folk søger tilbage til det autentiske liv, forklarer livstilsekspert Henrik Byager, der var til forpremiere på filmen onsdag.

- Især slutscenen handler meget om det. Mand mod mand ude på et øde skotsk højlandssted. Det er den bølge, at tingene skal tilbage til det, vi kender. Og det skal ikke være så fremmedgjort og nyt, siger han. Tendensen i samfundet er, at man søger tilbage til det mere simple. Det er programmer som Bonderøven på DR1 et eksempel på, siger Henrik Byager.

I den ny Bond-film fokuseres der også mere på det enkelte menneskes evner, frem for hvad teknologien kan hjælpe os frem til af bedrifter.

- Det, der imponerer os mere nu, er, hvad mennesker kan af egen kraft og vilje, og det er han et fint eksempel på, siger Byager om James Bond.

Tilbage til de gamle film
Usynlige biler og højteknologiske våben er ikke på samme måde en del af Bond-universet i Skyfall. På den måde er filmen mere realistisk end de to seneste, 'Casino Royal' og 'Quantum of Solace'. Den minder mere om de gamle Bond-film, siger Henrik Byager.

- Det er meget back to basics. Det er biler, der kører. En motorcykeljagt på en almindelig motorcykel. Og en togjagt og et togslagsmål på toppen af toget som i de gode gamle dage, siger Henrik Byager.

Den analyse deler kritikeren Bo Tao Michaëlis, der anmeldte filmen for filmmagasinet Ekko. Han ser filmen som en ”kovending”.

- Det, der gør filmen så fornyende og dog alligevel, at den peger tilbage, er, at det mere er deres kompetencer, det går ud på: De er kloge, smarte og kan slås, siger han.

Bo Tao Michaëlis påpeger desuden, at Bond i Skyfall kører i sin gamle Aston Martin fra Goldfinger-filmen fra 1964.

- Med Skyfall genopfinder man den gamle, klassiske Bond-film, hvor mænd kæmper på næver eller med håndvåben, siger Bo Tao Michaëlis, der har givet filmen fem ud af seks stjerner.

Artiklen er skrevet i samarbejde med journaliststuderende på Roskilde Universitet.