Bogbranchen vil have de faste priser tilbage

Forlag, forfattere og boghandlere vil have politikerne til at genindføre de faste bogpriser. Forbrugerne kommer til at betale mere for at sikre boghandlernes eksistens og litterær bredde.

Sagen om faste kontra frie bogpriser er nu landet på kulturminister Marianne Jelveds bord. Arkivfoto fra årets store bogudsalg hos Bog og idé: Martin Ballund Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er kun godt et par år siden, at Danmark sagde farvel til de faste bogpriser, hvor forlagene dikterede priserne på bøger. Siden har boghandlere og supermarkeder konkurreret på pris, men stort set kun når det gælder de mest populære bøger, såsom krimier og kogebøger.

Til glæde for forbrugerne som har fået billigere bestsellere af forfattere som Jussi Adler-Olsen.

Men forlagene og særligt boghandlerne har økonomiske problemer, og mandag præsenterede en samlet bogbranche et forslag om genindførelse af de faste bogpriser, da kulturminister Marianne Jelved (R) havde indbudt branchen og de politiske ordførere i Folketinget til et møde i Kulturministeriet.

Forslaget, som kommer i fællesskab fra Boghandlerforeningen, Danske Skønlitterære Forfattere, Dansk Forfatterforening og Forlæggerforeningen, går ud på, at nye bøger i en begrænset periode får faste priser.

Herudover foreslår man, at branchen bl.a. via såkaldte sortimentsforpligtelser sørger for, at der hos boghandlerne vises et bredt udbud af bøger, så kunderne ikke kun præsenteres for bestsellere, men også de såkaldte mellembøger. Det vil sige titler mellem bestsellere og den smalle litteratur. Det hele skal være en del af en ny boglov, lyder forslaget fra branchen.

Bredde, kvalitet og tilgængelighed

»Vi oplever i øjeblikket en acceleration i antallet af boghandlerlukninger, og det påvirker den litterære værdikæde. Flere og flere forlag skærer i antallet af udgivelser, og flere og flere forfattere får afslag på udgivelser,« siger Christine Bødtcher-Hansen, direktør i Forlæggerforeningen.

Bogbranchen fremlagde på mødet et notat, som belyser, hvordan man opretholder »bredde, kvalitet og tilgængelighed« i dansk litteratur. Her sammenligner man den danske bogbranche med det øvrige Europa: I et flertal af lande har man nedsat bogmoms. I Danmark er der fuld moms på bøger. I et stort antal lande, f.eks. Tyskland og Frankrig, har man også faste bogpriser. I et mindretal af lande, bl.a. Danmark, Sverige og Storbritannien, har man frie bogpriser.

»Den udvikling med lukning af boghandlere, vi ser lige nu i Danmark, vil højst sandsynligt accelerere med frie priser. Så kan man enten lade stå til eller benytte sig af de muligheder, der er for at gøre noget,« siger Christine Bødtcher-Hansen.

Dyre bestsellere skal redde økonomien

Forlæggere, forfattere og boghandlere mener, at de lavere priser på bestsellere har reduceret indtjeningen så meget, at boghandlere lukker, og forlag udgiver færre bøger. Tidligere var bestsellerne en stor indtægtskilde for boghandlerne, og forlagene kunne bruge indtjeningen fra de mest populære bøger til at sikre udgivelser af de såkaldte mellembøger. Ifølge notatet vil genindførelse af faste bogpriser kunne rette op på den situation.

»Med faste bogpriser vil boghandlerne få en indtjening, så de fremover har råd til at have et bredt sortiment i butikken,« siger Christine Bødtcher-Hansen.

Hos boghandlerkæden Arnold Busck, som for nylig har bebudet lukning af flere butikker, solgte man til jul Jussi Adler-Olsens nye krimi for 170 kroner og tjente under fem kroner pr. bog. Her vurderer man at faste priser, f.eks. 250 kroner for en ny Jussi-bog, hovedsaligt vil komme boghandlerne til gode og dermed være afgørende for økonomien.

Både Forbrugerrådet og Konkurrencerådet har kritiseret forslaget om genindførelse af faste bogpriser. Begge steder mener man, at frie priser er til gavn for forbrugerne. Konkurrencerådet siger bl.a., at der ikke er nogen garanti for, at forlagene vil bruge øgede indtægter fra salget af bestsellere til at udgive mellemlitteratur.

»I de lande, hvor man har boglove, sikrer loven også, at forlag og boghandlere skal garantere, at boghandlerne har et bredt sortiment, og at boghandlerne er veluddannede. De faste priser kan ikke stå alene,« siger Christine Bødtcher-Hansen.

Hun tilføjer, at de faste priser på nye bøger kun skal være gældende for en periode, og her regner man med seks-12 måneder, hvorefter priserne igen skal være frie. Forslaget rokker heller ikke ved, at supermarkeder fortsat skal kunne sælge bøger.

Det var Lars Boesgaard, direktør for forlaget Lindhardt og Ringhof, der i december foreslog genindførelse af faste priser på nye bøger med en karensperiode på tre-seks måneder.

Forslaget har fået en kølig modtagelse blandt politikere, bl.a. fordi det ikke ændrer ved, at digitaliseringen med e-bøger og internetboghandel vil fortsætte. Kun de Konservatives Lars Barfoed har været åben over for forslaget. Venstre er direkte imod, Socialdemokraterne er heller ikke varme på ideen, og det samme gælder kulturministeren.

Også forlagsfolk advarer mod faste priser

Også i dele af forlagsbranchen mødes forslaget om faste priser med skepsis. Ilse Nørr fra forlaget Modtryk, der udgiver krimier af populære forfattere som Jan Guillou og Jo Nesbø, ser gerne, at man gør noget for at støtte boghandlerne og bogen, men hun tror ikke på faste priser.

»Jeg er lidt bange for konsekvenserne af at fjerne de frie priser. Bogen konkurrerer jo med andre underholdningsmedier, og det er vigtigt, at bogen er tilgængelig så mange steder som muligt. Og det har de frie priser i dén grad været med til,« siger Ilse Nørr.

Jelved skal nu mødes med kulturordførere

Også Lene Juul, direktør for JP/Politikens Forlag, ser med en vis skepsis på genindførelse af faste bogpriser. Hun mener, at frie priser kan være en fordel for netop mellembøger.

»Det er vigtigt, at man gør noget for litteraturen, og at vi har et bredt net af boghandlere i Danmark. Men man kan ikke gå tilbage til faste priser på alle bogtyper. Den vejledende pris er kun et problem, når det gælder bestsellere, og det drejer sig kun om ca. ti titler om året,« siger Lene Juul.

Hun foreslår derfor et prissystem, hvor forlag kan sætte faste priser på fem-ti procent af sortimentet efter eget valg..

»Jeg er ikke sikker på, at faste priser vil sikre mellembøgerne. Derimod vil det kunne øge salget, hvis man har mulighed for at sætte en lavere pris på netop disse bøger,« siger Lene Juul.

Kulturminister Marianne Jelved var tilfreds med mødet med bogbranchen, men vil ikke kommentere forslaget om faste bogpriser.

I ugen op til påske skal hun mødes med de politiske ordførere for at diskutere litteraturens fremtid.