Bogbjerget

Hvem ka? Stieg Larsson kan! Og Bilka og saxo.com og Gyldendals e-boghandel kan! Sælge en spritny bog flere hundrede procent billigere end du og jeg kunne finde den i hvilken som helst almindelig boghandel fra Skagen til Gedser.

Der blev skrevet dansk litteraturhistorie i den forløbne uge, og lad os da bare kalde dette nye kapitel for »Bogkastellet der blev sprængt«. For første gang i bogens historie her til lands så vi begrebet »vejledende udsalgspris« blive smadret noget så eftertrykkeligt, da de tre ovennævnte net-boghandler hen over weekenden kastede sig ud i en hidsig priskrig på Stieg Larssons »Luftkastellet der blev sprængt«. En tredages-krig, der kulminerede med Gyldendals problemer omkring deres hjemmeside, så slagtilbuddet på 89 kr. måtte forlænges et døgn, hvorpå Bilka øjeblikkelig svarede igen og dumpede stykprisen til 85 kr. incl. porto!

Det var med andre ord den uge, hvor danske bogkøbere endelig fik lov at smage på den bedste krig, der findes: Priskrig! Det siger jeg som bogforbruger, der evig og altid har måtte finde mig i et marked under noget nær stalinistisk pres fra et protektionistisk »fastprissystem«, der i årtier har betydet at enhver ny bogudgivelse partout skulle koste det samme hos alle landets boghandlere. Hverken mere eller mindre. Fra Skagen til Gedser.

Sådan har det været i bogbranchen helt frem til dette århundrede, hvor Konkurencestyrelsen skred ind overfor denne vareregulering, der har været dejlig tryg ordning for boghandlere, forlæggere og visse forfattere. Men også noget af en sovepude for branchen. Og ikke mindst en satans dårlig forretning for os trofaste bogkøbere, der i urimelig grad har været tvunget til at holde dansk litteratur i live og samtidig også lægge en ordentlig klat moms til staten. At der overhovedet findes læsere og især købere af bøger i det her land er lidt af et mirakel.

Men nu er »Bogkastellet« så heldigvis blevet bombet indefra. Med priskrigen på nettet omkring den nye Stieg Larsson-krimi ser det ud til, at begrebet »faste bogpriser« endelig forsvinder ud af vores sprog og bogmarkedet får lov til at åbne sig.

Det holdt hårdt med liberaliseringen i bogens verden. Op gennem 90erne skulle vi lægge øre til branchens ustandselige klagesang. Bekymrende, formanende og advarende toner, spillet på kulturpolitisk bas. Strofe efter strofe om, hvor dødsens den »smalle litteratur« ville være i fremtidens Danmark, hvis vi slap så meget som én eneste bogpris løs i fri konkurence.

Skræksceneriet var noget så væmmeligt som bøger på en palle i et supermarked. Man så det for sig. Nederst - trekvartkvalt af bestsellerisme - lå den stakkels lille og gode danske boghandler med armene knuget om flere sæsoners »smal« litteratur. Et mareridt, der dog aldrig har kunne overgå enhver jævnlig bogkøbers genkommende virkelighed: At komme ind i en gennemsnitlig dansk boghandel med forespørgsel på en almindelig kendt bogtitel fra forrige år og blive mødt med tomme øjne og standardkommentaren: »Men vi kan da lige slå den op på skærmen!«

For så vidt en profetisk kommentar, idet vi om føje år foretager stort set alle vores bogeftersyn og -køb via nettet. Og vil den »smalle« litteratur så være død? Næ, alle erfaringer fra udlandet omkring liberalisering af bogmarkedet viser jo at kiosbaskere som Stieg Larssons Millennium-serie, Harry Potter m.m. trækker ikke kun mersalg men også en nærmest eksplosiv læseglæde med sig, der smitter af på rigtig mange led i den litterære fødekæde og samtdig giver bogen som medie endnu bedre konkurencebetingelser i forhold til tidens andre kulturtilbud.

Tak til Stieg, fordi han sprængte Bogkastellet i Danmark!