Bog om Muhammeds hustru Aisha droppet

En stor kontrakt mellem forfatteren og forlaget var i hus, og bogen om Muhammeds barnehustru Aisha skulle sendes ud i denne måned. Men så trak forlaget i land.

Der udkæmpes en frontkrig om ytringsfrihedens grænser på en række dagblade og forlag. Sidste forpostfægtning er foregået på det hæderkronede amerikanske forlag Random House. Historien fortælles i Wall Street Journal, hvor den muslimsk-amerikanske forfatter Asra Q. Nomani har brudt en aftale om tavshed indgået mellem forfatteren Sherry Jones og forlaget Random House.

Sagen startede i 2002, da Sherry Jones fik ideen til at skrive en historisk roman om profeten Muhammeds ganske unge kone Aisha. Sherry Jones gik alvorligt til sagen, lærte arabisk for at kunne læse kilderne og var så heldig, at Random House i 2007 købte hendes roman for 100.000 dollar. Sherry Jones var selvfølgelig kisteglad, og i denne måned var romanen, »The Jewel of Medina« sat til at udkomme.

Imidlertid skete der noget, så Random House aflyste publiceringen. Lederen af Random House Thomas Perry udtalte ifølge nyhedsbureauet Reuters, at bogen »havde bekymret os, så vi ikke føler, at vi kan udgive den lige nu.« Forhistorien var, at forlaget havde sendt manuskriptet til en række konsulenter og modtog fra »troværdige kilder« advarende råd om, at publiceringen ikke alene ville være krænkende for nogle i de muslimske lande, men at den også »kunne ophidse til vold fra en lille gruppe radikale elmenter.«

Efter at have konsulteret en række eksperter, siger Perry, besluttede forlaget at udskyde publiceringen af hensyn til forfatterens sikkerhed, de ansattes liv og andre involverede. På sin hjemmeside fortæller Sherry Jones, at hun ingen hensigt havde at krænke nogen. Hun ønskede at ære Aisha og alle Muhammeds hustruer ved at give dem stemmer, som de ikke havde fået i den øvrige historierskrivning.

På sin hjemmeside bekræfter Sherry Jones oplysningerne i Wall Street Journal. Sagen har sat kraftig gang i blogosfæren og en lang række bloggere har spurgt forlaget, hvad der egentlig er sket, men endnu er der tavshed.