Børnene i rampelyset

En drøm er gået i opfyldelse for både The Tumbles og Emma Rosa, der er med i årets MGP. De har det fint med fans og opmærksomheden, mens bekymringerne fylder mere hos deres forældre.

En drøm går i opfyldelse, når Emma Rosa indtager MGP-scenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted

De har allerede et par fans. »En, der hedder Mie og en, der følger alle, der er med i MGP,« siger 12-årige Jonas fra boybandet The Tumbles. De fem drenge har fået de første kærlighedserklæringer på Instagram, og fremmede piger vil snapchatte med dem.

»Det er fedt,« siger jævnaldrende Andreas og får de andre til at grine. »Ej, det er også ret underligt,« lyder det kort efter fra Munad.

The Tumbles går på scenen i morgen som en af de ti finalister i MGP 2015 med sangen »Sommer i Danmark«. Den er udvalgt blandt 450 andre, og det er rekorden i antallet af indsendte sange til børnenes melodi grand prix.

Flere indsendte sange betyder også flere kvalificerede sange, der er skrevet af børn, som vil MGP af de rigtige grunde, understreger souschef i DR B&U, Rasmus Ladefoged.

»Vi vil rigtig gerne have de børn med, som interesserer sig så meget for det, at de vil bruge krudt på det og dygtiggøre sig. Det er en kæmpestor værdi i MGP, og det handler om den musikalske og kreative proces, og ikke om at blive barnestjerne på nogen måde,« siger han.

For Tumbles-drengene fra Allerød er pladsen i MGP en drøm, der går i opfyldelse. De skrev deres sang i et musikprojekt på Engholmskolen for et halvt års tid siden. Musiklæreren sendte sangen med i kampen om de ti finalepladser, og drengene klarede sig igennem DRs workshops og auditions.

Siden har de øvet både sang og sceneshow til hudløshed. Tre timer. Hver onsdag. Siden oktober. Og nu kan tiden kun gå for langsom.

»Jeg glæder mig mest til at stå på scenen og vise, hvad vi kan. Det er vildt at stå foran så mange mennesker, og vi skal bare fyre den max af,« siger Munad, som svarer kort og præcist, at den helt store drøm er at blive professionel.

X Factor øger interessen

Den samme drøm vokser hos en anden MGP-deltager, Emma Rosa fra Lyngby på 11 år, som vil være professionel sanger som idolet Taylor Swift. Hun har på opfordring fra sin musiklærer gået til sangundervisning i et år, og en plads i børnenes MGP har været målet fra begyndelsen.

»Jeg har altid godt kunnet lide at synge, og så tænkte jeg, at jeg kunne gøre mere ud af det og begynde min sangkarriere ved at være med i MGP,« siger den lyshårede pige, der godt kan se sig selv stille op i både X Factor eller Danmark har talent for at komme skridtet videre, når MGP-feberen har lagt sig.

Netop programmer som X Factor, der ruller over skærmen i bedste sendetid, er med til at øge de mindstes interesse for MGP, mener Lotte Nyboe, der forsker i børne- og ungdomsmedier ved Syddansk Universitet.

»Der er rigtig mange talentshows og sangprogrammer, og på den måde er det vældig eksponeret, at man kan træde op og blive en stjerne i et TV-program,« siger hun.

Lotte Nyboe peger også på, at de unges brug af sociale medier kan være gødning til stjernedrømmene. Ifølge Lotte Nyboe hersker der nemlig performance-kultur blandt børn og unge, hvor det er blevet ganske almindeligt at være småkendt.

»I princippet kan alle i dag blive stjerner ved at lægge en video på Youtube. Nogle har endda egne kanaler, hvor de løbende performer og optræder som små stjerner eller kendisser i deres hverdag. På den måde er det faktisk blevet ganske almindeligt at optræde som kendt, og i hvert fald tror jeg, det medvirker til, at flere tænker »det er noget, jeg gerne vil«,« siger hun.

En MGP-highfive

Men MGP-deltagerne kommer ikke sovende til scenen. Og deres forældre må også investere tid og kræfter. For Emma Rosa har de sidste måneder været fyldt af sangundervisning en gang om ugen, og to gange dansetræning med hendes dansepiger. Derudover er der typisk arrangementer på DR, hvor der skal indspilles sange, skydes musikvideoer, tages pressebilleder og tales om kostumer.

»Jeg tror ikke, man som forælder helt er klar over, hvad man skriver under på. Hvis du kan sætte et halvt år af sådan full-time cirka, så er du ved at være der,« siger Martin Thorborg, Emma Rosas far, og forklarer, hvordan man som forælder til et MGP-barn også har nok at se til med at sørge for, at en lillebror på otte år ikke føler sig glemt.

»Der er et kæmpe arbejde i at holde familien sammen, så lillebror ikke får mindreværdskomplekser samtidig med, at vi skal styre hende, så hun ikke forsvinder op gennem loftet og tænker, »hvor er jeg fantastisk«,« siger Martin Thorborg.

Opmærksomheden om Emma Rosa kommer blandt andet fra familiens omgangskreds og på hendes skole, Trongårdsskolen i Lyngby. Her ved særligt børnene i de små klasser godt, at hun er »Emma Rosa fra MGP«

»Jeg synes, det er meget sjovt, for det er jo folk, jeg aldrig har snakket med før,« siger den 11-årige sangfugl. MGP-feberen har også ramt Allerød, hvor drengene fra The Tumbles bliver genkendt på gaden og i skolen.

»Hvis vi nu giver high five, så siger de »årh, jeg har fået high five fra en MGP-dreng«, og det er virkelig mærkeligt bare lige pludselig at være så interessant,« forklarer Jonas.

Skubbe på eller pille ned?

Han og de andre gutter har det dog fint med opmærksomheden, hvis bare det ikke kammer over. Og det ville det gøre, hvis alle frikvarterer i skolen skulle bruges på at skrive autografer, eller hvis vennerne fra 5.a eller b også ville have én.

»De skal ikke se én som en kendt, men som en ven,« siger Munad, der også er 12 år.

Børnepsykolog og tidligere formand i Børns Vilkår, John Halse, ser overvejende skeptisk på MGP og den flygtige berømmelse, der følger med. Han mener, det kan føre til storhedsvanvid og kraftig selvovervurdering hos børnene, og rutsjeturen af opmærksomhed kan være svær håndtere.

»Det er en udfordring at lære børn at mestre, at »nu er du Emil i 5.a, du er ikke Emil, der har sunget i børnegrandprixet«. For der er det helt åbenbare paradoks i det, at når du optræder, skal du være alt andet end almindelig, og så skal du kunne foretage et rolleskift lige pludselig,« siger han.

Derfor skal det italesættes, hvordan barnet bærer sin stjernestatus på en god måde. Forældrene skal også forberede deres børn på, hvordan det oftest kun går ned ad bakke i tiden efter det store show, lyder det fra psykologen.

»Man må sætte sin lid til, at børnene har nogle forældre, der undervejs forstår at pille dem ned,« siger John Halse.

For Dorte Lindhardtsen, som er mor til Jonas’ fra The Tumbles, har det netop fyldt en del i de snakke, hun har haft med sin søn.

»Vi har snakket med Jonas om den boble, som springer, og at hverdagen kommer tilbage. Nogle gange har jeg da tænkt, om vi har pillet ham ned i stedet for at skubbe på, men jeg kan jo se, at han bare er vokset med det i stedet for og er blevet mere selvstændig,« forklarer hun.

DR hjælper til

Også fra Danmarks Radio gør man meget for at passe på børnene, forsikrer B&U-souschef Rasmus Ladefoged.

»Vi er i meget tæt dialog med både børnene og forældrene, og vi har folk tilknyttet, som taler med dem om, hvad det kræver, og hvad man går ind til som familie,« siger han og understreger, at de involverede har mange års erfaring i arbejdet med børn, og at der derudover er specialister tilknyttet i alt fra psykologhjælp til generel pressekommunikation, og i hvordan børnene skal håndtere de sociale medier.

Derudover mener souschefen, at DR siden 2011 er blevet bedre til at fylde gode værdier ind i børnenes MGP. Her indførte DR workshops med etablerede musikere for deltagerne som en del af optakten til det store show og gik væk fra at lade vinderen udgive en plade. I stedet er præmien nu et coaching-forløb, som giver vinderen chancen for at udvikle sit talent.

»Vinderen får en præmie, som signalerer, at det er ikke en færdig stjerne, der står her. Det er et barn, der gerne vil arbejde med musik, og det vil vi gerne give muligheder for,« siger Rasmus Ladefoged.

Tilfreds med tredjeplads

Så længe DR holder fast i de nye principper og lader MGP være en leg, mener Lotte Nyboe også, man kan forsvare børnenes melodi grand prix. Netop fordi showet giver næring til børns legekultur.

»De børn, som optræder i MGP om et øjeblik, er formet af MGP-kulturen og de shows, der har været. Og nu giver de så noget tilbage til de børn, som vokser op og glædeligt kigger med som publikum,« siger forskeren.

Efter lørdagens store show lader DR alle børn spille koncerter for at give dem en blødere landing. De kan bookes til koncerter op til 25 gange i året efter MGP, og der er p.t. planlagt 24 shows med vinderen, 20 med nummer to og tre og seks shows til resten af top 10.

Både Martin Thorborg og Dorte Lindhardtsen mener, at DR gør et fantastisk arbejde børnene. Det ændrer dog ikke på, at man som mor har det svært med at stå på sidelinjen, erkender Dorte Lindhardtsen.

»Jeg har nok skullet arbejde med at give slip og sige, at nu er han DRs,« lyder det.

Dorte Lindhardtsen er overbevist om, at eksponeringen kun vil tage til, hvilket vækker en smule bekymring.

»Det er jo sjovt lige nu, men jeg ved ikke, om jeg synes, det er sjovt, hvis der er mange, der kommer til at stå på nakken af os eller af Jonas,« siger hun.

Det ville også passe Martin Thorborg fint, hvis hans Emma Rosa ikke ender som MGP-vinder i morgen, og at lidt af rampelyset forsvinder igen.

»Der er en del af mig, der håber, at hun ikke vinder. Ikke for hendes skyld, men jeg synes, der har været opmærksomhed nok omkring hende. Hvis hun får en tredjeplads, ville jeg være ret godt tilfreds, må jeg tilstå.«