Børneballet med break og balloner

Balletdanseren Esther Lee Wilkinson og breakdanseren Mark Mouritzen har sammen koreograferet duoen »Break’n ballet«. Den er med på programmet, når Det Kgl. Teaters balletskole danser Tim Rushtons "Den røde ballon" og "Jubeldans" på Gamle Scene

Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Allerede her en uge inden efterårsferien skyder Det Kgl. Teater sit efterårsprogram med børneballet i gang. Et program, der er både for og med børn og unge. Og traditionen tro er hele Det Kgl. Teaters Balletskole med på scenen.

Men i år er det ikke kun ballet og balletbørn, man kan opleve på Gamle Scene. Et af de tre programpunkter er nemlig den splinternye duo »Break’n’ballet«, der kombinerer ballettens tåspidsdans med breakdansens ækvilibristiske bevægelser.

Koreograferne til den nye duo er den 26-årige Esther Lee Wilkinson, der er korpsdanser i Den Kgl. Ballet, og den 23-årige breakdanser Mark Mouritzen, der er kendt fra Uppercut Danseteater og tv-programmerne »Scenen er din« og »Showtime«. Sammen har de to unge koreografer nu skabt duoen, der bliver danset af nogle af balletskolens ældste elever sammen med breakdansere fra projektet Dans i Nordvest.

»Jeg har altid været fascineret af breakdans. Det er en danseform, som er så fuld af energi. Selv om bevægelserne er helt forskellige fra ballettens, kan man faktisk godt overføre noget af energien og bevægelseskvaliteten fra den ene stilart til den anden,« siger Esther Lee Wilkinson.

Hun er selv uddannet fra Det Kgl. Teaters Balletskole og har allerede flere gange prøvet kræfter som koreograf. Senest ved Den Kgl. Ballets koreografworkshop på Takkelloftet i januar, hvor hun præsenterede de to fine værker »Lur...« og »& albino«.

Mark Mouritzen startede oprindeligt med at danse capoeira, inden han begyndte at breake efter at have mødt nogle af medlemmerne fra hiphopgruppen Out of Control i Grøndal Centret. For fem-seks år siden mødte han Cher Geurtze, der er kunstnerisk leder af Uppercut Danseteater.

»Sammen med Uppercut Danseteater har jeg været med i »Champions« og »City of Angels«, som begge har gæstespillet på Takkelloftet. Jeg dansede også på Gamle Scene, da Henrik Goldschmidt lavede koncert med sit Middle East Peace Orchestra i januar. Jeg tror det var her, Det Kgl. Teater fik idéen til, at jeg kunne lave noget sammen med en balletkoreograf. For jeg og Esther kendte slet ikke hinanden i forvejen,« siger Mark Mouritzen, der til daglig bruger meget af sin tid på ungdomsprojektet Dans i Nordvest, som ledes af Uppercut Danseteater. Og de breakdansere, der på skift medvirker i den nye duo, har alle været hans elever i Dans i Nordvest.

»Jeg kommer jo fra en streetkultur. For mig er break og ballet ligesom at se en mørk og lys stilart sammen. Det har været helt vildt lærerigt for mig at arbejde sammen med en professionel balletdanser som Esther, og det er meget inspirerende at se hendes balletpositioner og linier gennem kroppen og ud i armene. Jeg kigger på ballettens former og vender dem om. Esther starter jo fra føddernes positioner, mens jeg starter med hænderne nede på gulvet.«

»Ja, Mark kan godt lide at stå på hænder. Og når jeg ser ham hoppe på hånden, så tænker jeg, så skal pigen hoppe på tå,« indskyder Esther Lee Wilkinson og understreger, at hele udgangspunktet for koreografien har været ballet versus break.

»Det har været en bunden opgave på den måde, at jeg blev bedt om at mit bidrag skulle fokusere meget på superklassisk tåspidsdans.«

Musikken til »Break’n’ballet« er dog langt fra klassisk. Begge koreografer kom med forslag, og valget faldt på Esther Lee Wilkinsons forslag, Trentemøllers »Evil Dub«.

»Jeg hørte engang nummeret live, og syntes det var supergodt, fordi det har en rigtig fed basgang. Derfor er det ikke så koldt, som elektronisk musik nogle gange kan være,« siger balletkoreografen.

Foruden den nye »Break’n’ballet« byder børneballetprogrammet på Tim Rushtons »Jubeldans« fra 2001 og hans poetiske hit »Den røde ballon« fra 2000. Som noget nyt er det i år elever fra balletskolen, der er konferencierer ved forestillingen.

Hvad: »Jubeldans«, »Break’n ballet« og »Den røde ballon«

Hvor: Det Kgl. Teater Gamle Scene

Hvornår: 6., 7., 13., 14. 15. og 16. oktober kl. 12 og 14, samt den 11. oktober kl. 12.

Hvordan: Billetter på tlf. 33 69 69 69 eller på BilletNet 70 15 65 65