Børge Mogensens hus solgt til gammel ven

Arkitekter og museumsfolk er vrede over, at afdøde Børge Mogensens hus ikke bliver fredet. Huset er blevet købt af grundlæggeren af møbelhuset Paustian.

ARKIVFOTO. Den danske møbeldesigner Børge Mogensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Willy Lund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den berømte møbelarkitekt Børge Mogensens hus i Gentofte ejes ikke længere af hans familie. Det er nu blevet solgt til en anden kendt person i møbelbranchen, Ole Paustian, grundlægger af det kendte møbelhus Paustian.

I arkitekt- og museumskredse er der stor vrede over, at hverken Kulturstyrelsen eller Realdania Byg har ønsket at gå ind og sikre, at huset ikke kom på private hænder, men blev beskyttet for eftertiden og eventuelt sikret gennem en almennyttig fond.

Ole Paustian, der nu er pensioneret, fortæller, at han og hustruen Monica har tænkt sig at flytte ind i huset, men vil behandle det nænsomt. De var engang selv hyppige gæster i huset, men havde før de købte det ikke besøgt det i omkring 40 år.

- Vi blev venner med Børge Mogensen, som i sin tid hjalp mig med at få skik på min første møbelbutik på Vesterbro i København, siger Ole Paustian til Berlingske Nyhedsbureau.

- Dengang solgte jeg også hans møbler. Da vi for nylig kom hjem fra en rejse, så vi, at huset var sat til salg. Vi tog ud og kiggede på det og faldt for det med det samme, for det så ud som for 40 år siden med alle møblerne og billederne af Palle Nielsen på væggen, fortæller han.

Solgt for otte millioner

Huset er blevet solgt for otte millioner kroner, og med salget følger alt inventar, først og fremmest originalmøblerne af Børge Mogensen, som også havde tegnestue i huset.

- Det er en katastrofe og dybt beklageligt, at det ikke kunne fredes, siger museumsinspektør Christian Holmsted Olesen, Designmuseum Danmark, til Politiken.dk

Huset er bygget af Børge Mogensen i samarbejde med arkitekturprofessoren Arne Karlsen i 1958. Problemet er ifølge Politiken, at gennemdesignede huse med møbler ikke kan fredes, fordi Kulturstyrelsen ikke må frede bygninger med løst inventar. Flere eksperter peger på, at der er et hul i loven, som bør lukkes,

Ole Paustian fortæller, at han først efter købet er blevet opmærksom på den debat, der har været om det.

- Der var en, som skrev til mig, at han håbede, at vi ville overdrage huset til en fond. Men det har vi altså ikke tænkt os. Det bliver kun åbent for vores venner. Men vi vil behandle det nænsomt. Vi sætter jo stor pris på Børge Mogensens møbler, men vi vil også tilføre noget af vores eget. Bl.a. Eames-stolene, som passer godt til Mogensen.

Børge Mogensen (1914-1972) er kendt for tremmesofaen, den spanske stol og sine folkelige FDB-møbler. Han var meget tro mod den funktionalistiske stil, hvis oprindelige formål var at skabe møbler til folket. I dag sælges hans møbler dog til pæne priser, og firmaet Fredericia Furniture har stadig en lang række af hans klassikere i produktion.