Børge fra Olsen Banden får prisen Årets Danske Blues Navn

Prisen Årets Danske Blues Navn går i år til bluessangeren Jes Holtsø, også kendt som Børge fra Olsen Banden-filmene. Den 55-årige musiker fik sit gennembrud i tv-programmet Talent 09.

Jes Holtsø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En fredag aften for tre år siden gik der et sus gennem Folketeatret i København, da det gik op for både publikum og dommere i tv-programmet Talent 09, hvem den midaldrende mand på scenen var: Jes Holtsø, skuespilleren, der blev folkeeje i rollen som Børge i Olsen Banden - bare 30 år ældre.

Den 55-årige musiker sang sig frem til finalen, men vandt ikke. Det gør han til gengæld i dag, når han modtager prisen Årets Danske Blues Navn, der gives som påskønnelse af en dansk blues musiker, der har ydet en særlig musikalsk og kunstnerisk indsats af betydning for genren.

- Jes Holtsø får prisen for sin performance som sanger. Han fanger og fastholder sit publikum med personlighed, integritet, hudløs ærlighed, en god portion sjæl og charme, og ikke mindst et umiskendeligt sangtalent og en sjælden stærk og intens stemme. Sammen med sit band giver han et forfriskende bud på, hvordan blues, soul og rock kan smeltes sammen i et bredt, nutidigt og langtidsholdbart musikalsk udtryk, lyder en del af dommerkomitéens begrundelse for valget af Jes Holtsø.

Bluessangeren lægger ikke skjul på, at han i årene mellem Børge og talentkonkurrencen levede et hårdt liv med blandt andet et stofmisbrug, men nu har hans beslutning om at prøve kræfter med en ny karriere for at synge den musik, han elsker, altså ført ham helt frem på forkanten af den danske bluesscene.

Det var mødet med hans nu faste musikalske partner, pianisten Morten Wittrock, ved optagelserne til Talent 09, der satte skub i tingene for Jes Holtsø. I 2010 kom deres debutalbum, som blandt andet høstede fem stjerner i både BT og Berlingske.

I foråret 2012 kom Jes Holtsøs nye album, »Big Easy«, også denne gang med tekster af amerikaneren Ray Weaver og komponeret og produceret af Morten Wittrock.

- Ambitionsniveauet har været højt, og det tætte dansk-amerikanske samarbejde har betalt sig og løftet »Big Easy« op på et niveau, hvor bluesmusik og CD-lyd ikke fås meget bedre. Med hans personlige baggrund, hans rå, nærværende, til tider smertelige, stemme og med et swinging, rocking bluesband bag sig, har vi her med en ægte »Bluesman« at gøre, står der videre i begrundelsen.

Blues Prisen blev indstiftet af Copenhagen Blues Festival i 2002. Den er sponsoreret af Copenhagen Blues Festival, Amager Bio og Mojo Blues Bar, og der følger en prischeck på 10.000 kroner med. Prisoverrækkelsen finder sted i forbindelse med den årlige blues festival.