Bør DRs medarbejdere gå på listefødder?

DR får hug for sin mangfoldighedskonsulent af kritikere, der kæder sagen sammen med DRs pride-politik. Berlingske uddeler en enkelt sjælden anmelderstjerne, og Rowling atter røget øverst på Forbes' liste over de mest tjenende forfattere.

Selv Julemanden støtter Copenhagen Pride, hvor han sidste år delte milde gaver ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Kulturnyhederne begynder denne fredag med homo-marchen Copenhagen Pride, der vækker debat, endnu inden der er taget (i) et eneste pailletbesmykket skridt.

Dels er der spørgsmålet om, hvorfor priden atter styrer uden om Nørrebro, et kvarter den tidligere har lagt ruten igennem, dels var der torsdag en udmelding fra DRs etikchef Inger Bach, der kom bag på flere: Medarbejdere fra DR, der deltager i Copenhagen Pride, bør ikke skilte med, hvor de arbejder.

»Af hensyn til uafhængigheden er det min anbefaling, at DR-ansatte, der deltager i Priden, er med som privatpersoner - ikke som repræsentanter for DR,« skriver hun i en mail til fagbladet Journalisten, der fremhæver at både politifolk, sygeplejersker og brandfolk deltager i fuld uniform, ligesom at medarbejdere fra for eksempel IBM, Nykredit og Microsoft deltager også Anbefalingen fra Inger Bach møder kritik fra Nikolaj Vraa, nyhedschef på ugebladet TÆT PÅ og sommervært på Radio24syvs ugentlige sladderprogram 'Det, vi taler om'.

»Jeg synes, det er klassisk DR. Samme uge som det kommer frem, at DR åbenbart bruger to millioner kroner om året på en mangfoldighedskonsulent, lyder beskeden til medarbejderne, at de ikke må vise, at de kommer fra DR under Copenhagen Pride,” siger Nikolaj Vraa, der vil tage sagen op i Radio24syv.

Nikolaj Vraa gjorde selv observationer på tweet og fik svar fra en af DRs egne værter.

Journalisten har også talt med DR-vært Adrian Hughes, der har deltaget i Copenhagen Pride adskillige gange, og han kan godt forstå hvor etikchefen kommer fra med sin udmelding.

»...DR en følsom institution, fordi folk er tvunget til at betale via licensen. Man kan fravælge Nykredit, hvis man ønsker det. Men man kan ikke fravælge os, hvis man synes, at vi hopper med på en dagsorden. Derfor støtter jeg Inger Bach i, at det er bedst at gå på listefødder,« siger Adrian Hughes.

Sagen om pride-verbotet gavner ikke DR, mener flere der også har set ironien i, at sagen kommer lige i haserne på kritikken af ansættelsen af tidligere mediedirektør Gitte Rabøl som »mangfoldighedskonsulent« til den nette sum af to millioner kroner om året. Forfatteren Torben Sangild morer sig på sin Facebook-side:

mens kommentator David Trads tweeter:

Det får nogle af DRs nogenlunde faste støttepartier til at ærgre sig, heriblandt de konservative, hvor kulturordfører Naser Khader siger til Berlingske:
“DR gør det svært at elske DR”.

Han mener,  at DRs ledelse endnu en gang har udvist det, som han kalder »enormt dårlig dømmekraft.«

»Jeg tog mig til hovedet og tænkte: Åh nej, ikke igen. Endnu en bøf. Det samlede billede er, at der er for mange af den slags sager,« siger Naser Khader til Berlingske.

Naser Khader vil dog ikke udelukke, at Gitte Rabøl er pengene værd, og viser forståelse for, at enhver medarbejder vil forsøge at få det optimale ud af sin kontrakt.

Men han synes at ledelsen som helhed udviser mangel på rettidig omhu, når de her sager opstår forud for forhandlingerne om en ny medieaftale, hvor Dansk Folkeparti har krævet omfattende besparelser.

Her trak Naser Khader en gammel hest ud af stalden, nemlig den som blev transporteret til USA for licensmidler.

På Berlingske kommenterede Eva Selsing i Groft Sagt om DRs held med mangfoldighed i konsulentansætttelser, og det hun kalder for DRs old girls-netværk: .

“Dét er mangfoldighed for quinder i 50erne, med sorte briller, floskelindpakket magtsyge og kulturradikalt nedadgående mundvige.
Og så masser af dejlig mammon. Til Gitte.«

Man kunne også sige »Skål, DR!«

Og til en anden ende af Kulturlivet:

»Der er flere penge i hornbriller og tryllestave end i lak, læder og håndjern,« skriver Berlingskes litteraturredaktør Jeppe Bangsgaard i en artikel om verdens mest tjenende forfattere.

Harry Potters skaber, JK Rowling, er den forfatter i verden, der har tjent mest på sine bøger i år, mens “Fifty Shades”-forfatteren EL James er røget ned på en 9. Plads, hvor hun ligger og roder sammen med andre forfattere der nærmer sig tiggerstaven, såsom Danielle Steel, der i tidligere tider lå langt højere placeret. Ifølge listen har har Rowling indtil den 31. maj i år tjent  hvad der svarer til næsten 600 millioner kroner.

Forfatterlisten er samlet af magasinet Forbes, og af den ledsagende artikel fremgår det at det næsten er et årti siden, J.K. Rowling sidst toppede listen. Når hendes Forbes-magi er tilbage, skyldes det blandt andet »Harry Potter og det forbandede barn«, det teatermanuskript, hun udgav i august sidste år og som fortsatte historien om Harry Potter, nu 19 år senere.

Nummer to på listen er den amerikanske krimiforfatter James Patterson, herefter følger børnebogsforfatteren Jeff Kinney, mens Dan Brown og Stephen King må nøjes med henholdsvis fjerde- og femtepladsen.

Det er ikke så tit, at Berlingskes anmeldere kun tildeler en stjerne til en biograffilm, men Jacob Wendt gjorde en undtagelse under overskriften “Tak for dine penge og fuck you”.

Der er ikke noget galt med at tjene penge på film, men spørgsmålet er, hvor lavt man kan bukke sig efter dem, spørger han i anmeldelsen og giver selv svaret med »Emoji filmen«, der handler om en Tjah-emoji, der trods sine mange indre følelser kun må ligne et “tjah” udenpå.

Det lyder som en rimeligt langt ude historie, selvom den ifølge anmelderen faktisk tyvstjæler fra Pixars geniale animationsfilm »Inderst Inde« fra sidste år. Det lyder ikke særligt underholdende, men det er Jacob Wendts afsluttende undren i anmneldelsen:

»Jeg ville give guld for at vide, hvad der for eksempel er gået gennem hovedet på en ærværdig ældre skuespiller som Paul Hüttel, der lægger stemme til lorte-emoji med replikker som »brun er det nye sort« og »så skal der laves stort«.