Bølge af farvede Oscar-nomineringer er ikke nok

Der er stadig nok at gøre for #Oscarssowhite mener bagkvinden, selvom syv farvede i år er blandt de nominerede 20 skuespillere til Oscars.

(FILES) This file photo taken on January 13, 2017 shows several unfinished bronze Oscar statuettes at Polich Tallix Foundary in Rock Tavern, Upstate New York. Oscar organizers on January 24, 2017 began announcing the names of the nominees for the 89th Academy Awards, which will be handed out next month. Though no major surprises are expected during the 20-minute announcement streamed online, the field is crowded with contenders and critical darlings "La La Land, " "Moonlight" and "Manchester by the Sea" are expected to fare well. / AFP PHOTO / DON EMMERT Fold sammen
Læs mere
Foto: DON EMMERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er for alvor kommet farver på skuespillernomineringerne til årets Oscar-nomineringer, som blev offentliggjort tirsdag.

To år i træk har man måttet spejde forgæves efter sorte skuespillere blandt - henholdsvis mænd og kvinder, hovedroller og biroller - og det førte sidste år til en voldsom eskalering i protesterne mod det aldrende Oscar-akademi, der efter manges mening sad for meget fast i et gammelt - og hvidt - verdenssyn. Under parolen #Oscarssowhite regnede protesterne ned mod akademiet, og flere prominente navne udeblev helt fra prisuddelingen.

I år har akademiet åbenbart taget kritikken til efterretning, og blandt årets nomineringer er syv ud af de nominerede skuespillere farvede, heraf de seks sorte. Det hænger også sammen med, at race-temaer dukker op i usædvanligt mange af årets aktuelle amerikanske film.

Det gælder blandt andet i filmen »Loving« om ulovlige sorthvide ægteskaber i 60'ernes USA, hvorfra Ruth Negga er nomineret som bedste hovedrolle. Og også den tidligere dobbelte Ocar-vinder Denzel Washington er nomineret for hovedrollen i sin egen film, »Fences«, om et arbejderklassesliv i 50ernes Amerika.

I kategorien bedste birolle er Viola Davies fra samme film nomineret, ligesom Mahershala Alli og Naomie Harris (fra filmen »Moonlight«) og Octavia Spencer (som kvindelig kodebryder i »Hidden Figures«). Endelig er den britiske skuespiller Dev Patel, der har indisk baggrund, nomineret for filmen »Lion«.

Efter sidste års ballade udtrykte akademiets formand Cheryl Boone Isaacs stor tilfredshed med diversiteten overfor ABC News:

»Alle i filmbranchen ved jo, at variationerne i et års film påvirkes af mange forskellige ting, og i år har vi så en stor bunke film, der repræsenter inklusion, hvilket vi som akademi selvfølgelig er en del af. Hvor vores indsats har handlet om at forholde os til, medlemmer og ledelse i akademiet,« lød det fra Isaacs, der har foranlediget en del udskiftning af akademiets medlemmer, så der kom flere kvinder og minoriteter ind.

Selv om årets nomineringer er et skift, så er det langt fra nok, mener bagkvinden bag hashtagget #Oscarssowhite, April Reigns.

»Nu er der kommet film, der reflekterer den sorte erfaring, men jeg venter stadig på film over lation-erfaringer, på romantiske komedier med to LGBTQIA (Lesbian, Gay, Bisexual, Transsexual, Queer, Intersex, Asexual, red)  medlemmer eller en handicappet superhelt. Faktisk er der sket et tilbageskridt i respekten for de asiatisk-amerikanske, og folk fra Stillehavsøerne,«, mente April Reigns og refererede til at en asiatisk figur i forlægget til Doctor Strange i filmen var skiftet ud med Tilda Swinton.

»Så vi er kommet et skridt i den rigtige retning, men der er stadig meget arbejde at gøre for #Oscarssowhite,« sagde April Reigns til The Hollywood Reporter.

Hun får opbakning af et medlem af akademiet, Santiagao Pozo, der i Deadline.com skrev om den ulmende utilfredshed med filmbranchen i latino-kredse og betegnede det som »en dødelig sygdom for både filmbranchen og for relevansen af Oscar«, at der var så få film fra latino-miljøet.