Bliv statsborger i Ingenmandsland

16KULTUR-132910.jpg
Charlottenborg viser en udstilling om De Forenede Kongeriger Elgaland-Vargaland. Sådan ser det ud, når man søger om pas til landet, man ikke sådan lige kan rejse til. Udover i drømme. Pressefoto Fold sammen
Læs mere

De forenede kongeriger Elgaland-Vargaland

HHHHII

Hvem: Leif Elggren og Carl Michael von Hausswolff. Hvor: Charlottenborg, København. Hvornår: tirs.-søn. kl. 11-17, ons. til kl. 20. Til 15. januar

Af Torben Weirup tow@berlingske.dk

Træt af at være dansker? Så er den nemme udvej at besøge Charlottenborg og ansøge om statsborgerskab i De Forenede Kongeriger Elgaland og Vargaland.Det har ikke den store praktiske betydning. Man slipper hverken for danske politikere, det danske vintervejr eller janteloven. Man går bare ud af Charlottenborg med et nyt pas og genoptager, hvad man nu var i gang med.

Man behøver således ikke at rejse nogen steder hen. Det er, fordi Elgaland og Vargaland ligger i alle grænseområder. Da kongerigerne for 25 år siden blev oprettet, gjorde de to konger, Leif Elggren og Carl Michael von Hausswolff, krav på ingenmandsland over hele verden. Der var jo ikke nogen, der ejede det. Dertil kommer forskellige andre lokaliteter som Slaraffenland og Drømmeland.

Ingen har tilsyneladende protesteret mod annekteringen af alle verdens grænseområder. Ikke højlydt i hvert fald. Men det kan selvfølgelig være sjet diskret gennem diplomatiske kanaler. Sådan nogle er der også: De Forenede Kongeriger Elgaland og Vargaland har ensidigt oprettet diplomatiske forbindelser med alle lande på kloden.

I det hele taget har – som det fremgår af præsentationen på Charlottenborg – Leif Elggren og Carl Michael von Hausswolff gjort deres yderste for at leve op til de elementer, der traditionelt kendetegner et land. Egne frimærker, naturligvis, pengesedler, forfatning, flag, nationalhymne, nationalret og nationaldrik. Det sidste er så Kronvodka med Coca-Cola.

Leif Elggren og Carl Michael von Hausswolff er ikke de første billedkunstnere i verden, der har oprettet deres egen stat. Et meget nærliggende og kendt eksempel er Lars Vilks to skulpturer, »Nimis« og »Arx«, på Kullen i Sverige, der tilsammen udgør staten Ladonia med ingen indbyggere og henved 18.000 borgere, hele to nationalsange, flag og egen valuta og så videre. Man kan besøge skulpturen på Kullen. Det er noget af en klatretur, men det er en fin oplevelse. Derudover eksisterer Ladonia fortrinsvis på nettet.

Her finde man også Elgaland- Vargaland, der gennem årene har manifesteret sig i fysisk form i forskellige dele af kunstinstitutionen og nu altså på Charlottenborg, hvor det er meget underholdende at se den opfindsomhed og den konsekvens, hvormed Leif Elggren og Carl Michael von Hausswolff har konstrueret deres eget land på en måde, der har rødder i barndommens lege og voksenverdenens drømme.

Skulle det så ikke lykkes at få udstedt et ny pas, kan det måske tjene som en slags trøst, at man under alle omstændigheder bliver statsborger i De Forenede Kongeriger Elgaland og Vargaland, når man er død.