Blandet modtagelse af Liza Marklund

Den svenske krimiforfatters nye bog om reporteren Annika Bengtzon er netop udkommet i Sverige. »Høj krimiklasse,« skriver én af anmelderne. »Personerne får ikke rigtig liv,« mener en anden. Bogen kommer på dansk til oktober.

Liza Marklund har et kæmpe publikum også her i Danmark som med spænding venter på den svenske forfatters nyudgivelser.

Tidligere på ugen udkom hendes nye roman »Livstid« i Sverige. Det er den syvende bog i serien om reporteren Annika Bengtzon.

De svenske anmeldere er uenige om bogens kvalitet. En kalder den »høj krimiklasse«, mens en anden synes, at bogen er »behæftet med reaktionære skabeloner og grove generaliseringer«. Bogen er en direkte fortsættelse af den forrige bog om Annika Bengtzon. Hun står midt i sit livs krise. Hendes mand har forladt hende til fordel for elskerinden, hun er alene med barnet, hendes bolig er brændt ned, og samtidig sætter hendes avis, Kvällspressen, hende til at dække mordet på en politimand.

Alt tyder på, at det er politimandens kone, der er morderen. Hun var på gerningsstedet, og hendes fingeraftryk er på gerningsvåbnet. Hun nægter sig skyldig, men bliver dømt af en enig jury. Annika Bengtzon går derefter i gang med at undersøge sagen.

»At Marklund skriver journalistisk betyder ikke, at stilen er tynd. Tværtimod faktisk. I det velunderbyggede ligger kraft og koncentration,« skriver Expressens kvindelige anmelder, som giver karakteren »høj krimiklasse« og roser den for et velgørende fravær af »lange opklaringsmøder, mandlig tøjfiksering, vejrbeskrivelser og filosofiske forklaringer.«

Svenska Dagbladets mandlige anmelder er mildt sagt ikke enig. Han synes ikke, at det lykkedes Marklund at give sine personer liv. Han kalder Annikas problemer for psykologisk utroværdige. Han synes, at samfundsskildringen halter, og at beskrivelsen af fag- og arbejdsgiverforeninger er behæftet med »reaktionære skabeloner og grove generaliseringer«.

Dagens Nyheters kvindelige anmelder er lidt mere ambivalent. Romanen er spændende i starten og bedst i sin beskrivelse af Annikas sammenbrudte ægteskab, skriver hun, men slutter med at kalde den »skematisk underholdning«. Aftonbladet kalder »Livstid« lige så god som Marklunds forrige roman, »Nobels testamente«, men opfordrer forfatteren til at give romanens politikvinde, Nina Hoffman, mere plads fremover. »Hvorfor ikke lade dygtige Annika hvile ud,« spørger den kvindelige anmelder.

Forlaget Fremad udgiver til oktober bogen på dansk.