»Blachman er billedet på DRs åndelige krise«

Programmet »Blachman« som blev vist tirsdag er billedet på selve DRs krise, mener flere debattører. De efterlyser, at DR kigger i spejlet.

Thomas Blachman fremstiller et forældet mandsideal, og hans nye program på DR2 viser dybest set blot et DR i dyb krise, mener flere debattører.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks Radio er ude i en åndelig krise og en tivolisering af deres programmer og taberne er i sidste ende seerne.

Så skarpt trækker debattøren og bloggeren Anne Sophia Hermansen linjerne op efter at have set DR2 seneste nyskabelse med programmet »Blachman«, hvor musikeren og X Factor-dommeren Thomas Blachman sammen med en mandlig gæst diskuterer kønsroller, mens en nøgen kvinde står tavs foran dem.

»Jeg synes bare det var pinligt og kedeligt. Men det, der er mest væsentligt er, at det her program blot viste, at der er nogle problemer i DR som mange efterhånden peger på. Der er helt åbenlyst noget i vejen med deres konceptudvikling, deres formater og desværre også med deres intellektuelle niveau. Der er simpelthen sket en tivolisering af DR og det her er det fremmeste symptom på det,« siger Anne Sophia Hermansen og peger blandt andet på DRs kolossale markedsføring af noget som dybest set er meget perifært og ligegyldigt.

»Hvordan kan DR legitimere at de markedsfører det her program på DR Morgen, i radioen og sågar i TV-Avisen? Lad os minde hinanden om, at der sker en del andre ting i verden end at Blachman har tænkt sig at diskutere sig selv foran en nøgen kvinde. Og efter programmet så skal man så oven i købet se en diskussion i Deadline, der er næsten lige så lang som programmet selv var,« siger Anne Sophia Hermansen.

Ulla Tornemand Larsen fra Dansk Kvindesamfund er heller ikke begejstret for hvad hun så og hæfter sig især ved at DR er med til at fremstille et forældet og utidssvarende kvindesyn.

"Den her objektiviserede fremstilling af kvinden ved vi beviseligt er med til at øge omfanget af sexchikane af kvinder. Det synes jeg er ret alvorligt og jeg synes også at det er uheldigt, at DR er med til at fremstille sådan et kvindesyn, hvor kvinden bare står og tager imod og skal agere hver gang manden giver hende ordrer, siger Ulla Tornemand Larsen.

Ydermere mener både hun og Anne Sophia Hermansen ikke, at programmets vært Thomas Blachman på nogen måde repræsenterer den moderne mand.

»Prøv en gang at kigge dig omkring i din egen omgangskreds - hvem er det der ønsker at blive genrejst ved Blachmans hjælp? Det er sgu da kun i DR, at Blachman er et åndeligt fyrtårn. Hvordan kan det egentlig være, at Blachman har fået den position som han har ved at stå på sin mødding af klichéer om sammenhold og kærlighed og socialisme? Blachman er et symptom på, at man i dag bliver stor i en verden, hvor de andre er så små,« siger Anne Sophia Hermansen.

»Det er forstemmende, at Blachman ligefrem er nødt til at udstille en kvinde som sexobjekt for at kunne reflektere over sin egen moderne manderolle. Han siger det er lækkert at være glatbarberet og at det er lækkert med tynde arme. Det er et forkvaklet kropsideal han sætter op, og det er for mig at se mere en bagstræberisk manderolle han repræsenterer. En ikke særlig attraktiv rolle, men mere sådan et Carl Mar Møller-agtigt mandeideal,« mener Ulla Tornemand Larsen.

Begge kvinder mener, at dem, der i sidste ende er blevet snydt af DRs seneste satsning, er seerne. Ikke bare af programmet, men også af hele debatten omkring det.

»En debat bør jo også kunne gøre seerne klogere. Men seerne er jo ikke blevet klogere på den moderne mand, og jeg ved heller ikke hvad det er for mænd, der ser sig præsenteret ved Blachman, Søren Fauli, Mads Christensen eller hvem DR2 ellers foretrækker at trække ind i manegen som repræsentanter for den moderne mand. DR2 mangler at kigge sig selv i spejlet og spørge om de egentlig synes, at de gør det godt nok. Niveauet er simpelthen for dumt,« siger Anne Sophia Hermansen.

DEBAT | Forstår du hypen omkring programmet »Blachman«? Deltag i debatten nedenfor eller på facebook.com/berlingske