Blå partier hiver minister i samråd: »Det gør mig umådelig trist«

DR har på ny afsløret, at folkekirken har omfattende problemer med mobning, chikane og nedgørelse. Nu kalder blå partier ministeren i samråd.

Det er Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, der nu kalder kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver tredje af de ansatte i folkekirken har inden for de seneste fem år oplevet at blive nedgjort på arbejdet.

Det står klart, efter at DR har undersøgt det psykiske arbejdsmiljø i folkekirken, hvor omtrent 3.000 har bidraget med svar. Over for DR kalder Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig ledelse på Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, arbejdsmiljøet for »sygt eller råddent«.

»Jeg er aldrig tidligere stødt på en kultur og et ledelsessystem, hvor der finder mobning sted på den her måde. Det er ganske enkelt uhørt og fuldstændig uacceptabelt,« siger Kurt Klaudi Klausen til DR.

Undersøgelsen får nu Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti til at kalde kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd.

»Det er meget alvorligt. Det kalder på alle måder på politisk opmærksomhed,« siger kirkeordfører Birgitte Bergman (K) til Berlingske.

»Man må forvente mere i Guds eget hus, hvor man prædiker næstekærlighed. Man kan kun appellere til, at der simpelthen skal være respekt om hinanden, uagtet hvilken position man har i sit job. Det gør mig umådelig trist at høre om de mange hændelser, og det skal vi tage dybt alvorligt. Der er noget med den kultur, som skal ændres,« siger hun.

»Lappeløsning«

Det er ikke første gang, der bliver kastet lys over arbejdsmiljøet i folkekirken. I december afdækkede TV 2 Lorry omfattende problemer med mobning i Region Hovedstadens folkekirker. Historierne byggede blandt andet på rapporter fra Arbejdstilsynet, og mediet kunne fortælle om mobning, magtkampe såvel som trusler.

Dengang stillede Birgitte Bergman et spørgsmål til ministeren, hvor hun ønskede svar på, hvad ministeren ville gøre for at komme problemerne til livs.

»Nu er spørgsmålet, om det er det rigtige, der blev sat i gang, og om der er værktøjer, der skal gøres mere brug af. Det her kræver, at ministeren handler,« siger den konservative kirkeordfører.

Dengang blev det besluttet, at et rådgivningstilbud til folkekirkens parter blev gjort permanent. Over for DR kalder professor Kurt Klaudi Klausen det imidlertid for en »lappeløsning« og siger, at det i stedet er ledelse, der skal til.

Birgitte Bergman, mener du, det er tilstrækkeligt, hvad der er blevet gjort indtil nu?

»Det er det, jeg er i tvivl om. Jeg savner information om, hvordan det går derude. Men jeg kan se, at det, jeg troede, var sat i værk, ikke er tilstrækkeligt. Vi skylder den danske folkekirke, at vi tager det alvorligt,« siger Birgitte Bergmann.

Til TV 2 Lorry sagde kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen i december, at »det må ikke finde sted i vores folkekirke«.

»Tydeligvis skal vi jo være bedre til at vide, at det foregår og hjælpe hinanden til at gøre det bedre. Det handler jo også om, at de, der har ledelsesansvar i den danske folkekirke også er klædt på til det og ved, at der er et sted, de kan henvende sig,« lød det.

Til DR fortæller hun nu, at hun taler med folkekirkens parter om udfordringerne med det psykiske arbejdsmiljø.