Birgitte Hjort troede Broadway var en urealistisk drøm

Den danske skuespillerinde Birgitte Hjort Sørensen har opnået noget, hun troede var umuligt.

Birgitte Hjort Sørensen har taget udlandet med storm. Scanpix/Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når den danske skuespillerinde Birgitte Hjort Sørensen går på arbejde, er det i øjeblikket på selveste Broadway i New York, hvor hun spiller med i teaterproduktionen Les Liaisons Dangereuses (Farlige Forbindelser, red.).

For det blonde stjerneskud, der har taget ikke bare Danmark men også udlandet med storm i rollen som Katrine Fønsmark i Borgen og Ingrid i Martin Scorsese-serien Vinyl, er det noget af det ypperste, man kan opleve i karrieren.

- Muligheden for at sige nej fandtes overhovedet ikke. Det er så fantastisk en chance, fortæller Birgitte Hjort Sørensen til Ritzau Fokus over telefonen fra New York.

I stykket spiller hun blandt andet over for Ray Donovan-stjernen Liev Schreiber og Tony-vinderen Janet McTeer, som begge er skuespillere, hun respekterer dybt. Derfor skulle hun da også lige overvinde nogle nerver, da hun begav sig af sted til sin første prøvedag.

- Selvfølgelig var jeg enormt nervøs, for det er nogle kæmpe store stjerner, jeg står overfor, og det er en meget prestigefyldt produktion, forklarer Birgitte Hjort Sørensen.

- Samtidig er Broadway noget af det fineste, jeg mener, man kan opnå som teaterskuespiller. Det er essensen og drømmen om virkelig at nå til tops, fortæller skuespillerinden, der har rollen som den katolske og godtroende Madame De Tourvel.

For seks år siden, da hun første gang var i New York, så hun en forestilling på selv samme teater, og hun husker tydeligt, hvordan tanken om selv en dag at få chancen for at spille på Broadway virkede nærmest uopnåelig.

- Selvfølgelig havde jeg drømmen dengang, men helt ærligt så tror jeg, at jeg tænkte, at det var urealistisk, og at hvis det nogensinde skulle lade sig gøre, ville det først blive mange år ud i fremtiden. Der er jo enormt meget konkurrence, og jeg har jo heller ikke engelsk som førstesprog, fortæller Birgitte Hjort Sørensen.

Men netop sproget har været noget af det, skuespillerinden for alvor har fået udviklet i teaterstykket.

- Det er en stor rolle med meget tekst, og jeg arbejder meget med at få min accent til at lyde ligeså britisk som de andres. Jeg synes, jeg er kommet langt med det, og det er en stor personlig tilfredsstillelse, forklarer hun.

Der har dog ikke været megen mulighed for at øve sproget uden for teatret. Birgitte Hjort Sørensen har nemlig haft rygende travlt, siden hun kom til New York.

- I forløbet op til premieren i slutningen af oktober, var jeg hele tiden på teatret. Og så er det en særlig døgnrytme, man får, når man laver teater. Man er først færdig klokken 23 om aftenen, og før man så kommer hjem og i seng er det sent. Og i løbet af dagen er man nødt til at hvile sig og hvile sin stemme, fortæller hun.

Når stykket har haft sidste spilledag den 22. januar, vender skuespillerinden tilbage til Danmark, hvor hun til foråret skal være værtinde på underholdningsprogrammet Flashback på DR1.

- Det, jeg er blevet allermest klar over de seneste par år, hvor jeg har været meget i udlandet og arbejde og haft mange virkelig spændende job, det er, at det vigtigste for mig er at lave noget, der interesserer mig, og gør mig glad til hverdag, siger hun og uddyber:

- Der er mange af de store, prestigefyldte job, som selvfølgelig har fantastiske elementer, men hvor der også er meget ventetid og ensomhed og andre ting, der følger med, som ikke nødvendigvis gør, at hverdag er en fest. Ved at have oplevet det, er det bare blevet enormt klart for mig, at det er virkelig vigtigt for mig at det, jeg laver, gør mig glad, forklarer hun.»"Farlige Forbindelser« spiller indtil den 22. januar på Booth Theatre på Broadway.

/ritzau/FOKUS