Birgitte Borup: »Det er ikke liderlighed, der er Joe Bidens problem. Det er, at tiden er løbet fra ham«

Anklagerne mod den tidligere vicepræsident, der nu har fået tilnavnet »Creepy Uncle Joe«, demonstrerer, at #MeToo er blevet et effektivt våben i kampen om magten, skriver Birgitte Borup.

Birgitte Borup, weekendredaktør Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Indtil for få dage siden lignede Joe Biden, engang vicepræsident i Barack Obamas regering, en mand, der var klar til endnu en tur i magtens menageri. Trods sin alder var den 76-årige nestor begyndt at sadle den politiske ganger for at ride mod Det Hvide Hus en sidste gang, endda godt placeret i toppen af meningsmålingerne.

I stedet er Biden, hvis store styrke ironisk nok altid har været hans evne til at connecte, nu tvunget i defensiven. En række kvinder har beskyldt ham for at være for fysisk anmassende, og i stedet for at annoncere det kandidatur, som alle har ventet på, har han nu offentliggjort en Twitter-video, hvor han lover at være mere respektfuld over for andres »personal space«. 

Joe Bidens deroute begyndte, da Lucy Flores, en græsrod fra Demokraternes venstrefløj, skrev et indlæg i New York Magazine. Her beskrev hun, hvordan Joe Biden ved et partiarrangement i 2014 stod bag ved hende, tog fat om hendes skuldre, lugtede til hendes hår og gav hende et kys på baghovedet. Hun opfattede ikke Biden som truende eller seksuelt pågående, men følte sig uneasy. Siden er flere andre kvinder stået frem. En med fortællingen om, at Joe Biden gnubbede sin næse mod hendes, en anden havde Biden lænet sin pande imod, og en tredje mente, at han havde givet hende et klem, der varede lidt for længe. Og så videre.

Det er værd at bemærke, at Joe Biden, der nu har fået tilnavnet »Creepy Uncle Joe«, ikke beskyldes for seksuelle overgreb. Det er ikke liderlighed, der er Joe Bidens problem. Hans problem er, at tiden er løbet fra ham. På flere måder.

#MeToo-bevægelsen, der begyndte med tilintetgørelsen af den seksuelt aggressive filmproducer Harvey Weinstein, handler ikke længere om sex, men om retten til at føle sig krænket. Anklagerne mod Joe Biden er ikke et spørgsmål om, hvorvidt vi tror på kvinderne, eller om Joe Biden er et kvindehadende seksuelt rovdyr. Det påstår ingen. Men med anklagerne har vi det måske hidtil tydeligste bevis på, at normerne har ændret sig, og at vi nu officielt befinder os i en tid, hvor perception is reality. Uanset om din intention var god- eller ondsindet, så er du som minimum halvfærdig, hvis nogen føler, at du er gået dem for nær. Især hvis de har et medie til rådighed, der vil kolportere deres frustration.

»Det er svært at argumentere mod en pussygrabber, når man selv er en næsegnubber.«


#MeToo, der begyndte som et relevant opgør med samfundets kønslige magtstrukturer, er blevet et effektivt våben, der bruges i kampen om magten. Bevægelsen er tæt forbundet med det paradigmeskifte, der i øjeblikket er i gang i det demokratiske parti, som i stigende grad domineres af progressive venstreorienterede kræfter. Det er langtfra alle i partiet, der byder en moderat, hvid, ældre mand velkommen som frontfigur, og skulle Joe Biden have været i tvivl om det før, så ved han det i hvert fald nu. Old School harmonerer dårligt med New Cool.  

76-årige Joe Biden, der var vicepræsident i Barack Obamas regering, har længe ført meningsmålingerne forud for Demokraternes primærvalg – også selv om han ikke har meldt sit kandidatur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuri Gripas.

Biden, der indtil for nylig lignede det troværdige bud på veteranen, der kan tøjle Trump, må sande, at en ny verdensorden er indtrådt. Her går man(d) ikke ustraffet rundt og trykker næsen mod andres. Og man går heller ikke ustraffet rundt og er moderat i et parti, som venstrefløjen i stigende grad mener, er deres. De progressive demokrater har intet ønske om at kæmpe med Joe Biden som frontfigur i en valgkamp, hvor en væsentlig del af strategien er at mobilisere kvinderne. Det er svært at argumentere mod en pussygrabber, når man selv er en næsegnubber.

Selv om Joe Biden stadig har bred opbakning og masser af magtfulde venner i ryggen, ligner han i stigende grad en færdig mand, før han overhovedet kom i gang.

Imens ser Donald Trump, der selv vandt præsidentembedet trods langt alvorligere #MeToo-sager, frydefuldt til fra Det Ovale Værelse.

»You having a good time, Joe?« spurgte han under en tale forleden.

Hvor ironisk den omsorg end er ment, er det ikke utænkeligt, at den er mere ægte end den, »Creepy Uncle Joe« møder fra visse dele af det parti, der engang var hans eget.