Biografhit valgt som Danmarks bud på oscarnominering: »Det var egentlig ikke et voldsomt svært valg«

Filmen »Druk« er nu med i kapløbet om at blive nomineret i kategorien »Bedste Internationale Film«.

 

Filmen »Druk«, der har Mads Mikkelsen i hovedrollen, er af den danske oscarkomité valgt som det danske bud på en Oscar. Det oplyser Det Danske Filminstitut i en pressemeddelelse onsdag eftermiddag.

Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm står bag manuskriptet til »Druk«, der er produceret af Kasper Dissing og Sisse Graum Jørgensen for Zentropa, og nu er filmen altså med i kampen om et blive nomineret i kategorien »Bedste Internationale Film« i forbindelse med næste års oscaruddeling.

»Det var egentlig ikke et voldsomt svært valg. Her har vi en film, som vi virkelig tror, har en chance for at blive nomineret – og måske også mere end det,« siger Claus Ladegaard, direktør for Filminstituttet og formand for komitéen til Berlingske.

Claus Ladegaard beskriver filmen som »et originalt drama om vores søgen efter at mærke livets brusen – også når festen er slut, og lysene tændes.«

Thomas Vinterberg siger til Ritzau, at han er stolt af at skulle repræsentere Danmark endnu en gang.

»Filmen kommer virkelig fra hjertet. Den er båret igennem af mine venner, min kone og jeg selv på et tidspunkt, der har været det allersværeste i mit liv, fordi jeg mistede min datter undervejs. Derfor betyder den ekstraordinært meget,« lyder det fra instruktøren.

Instruktør Thomas Vinterberg (t.v.) og skuespiller Mads Mikkelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

»Druk skiller sig ud«

Den danske komité havde tre film at vælge imellem. De to andre var Malou Reymanns »En helt almindelig familie« samt Anders Ølholms og Frederik Louis Hviids »Shorta«.

Claus Ladegaard fortæller, at »Druk« skiller sig ud fra de to øvrige, idet den taler til et bredt publikum og allerede har været på tre af verdens førende filmfestivaler.

»Og så betyder det også noget, at instruktør Thomas Vinterberg, samt manuskriptforfatter Tobias Lindholm tidligere har været nomineret til en Oscar, ligesom Mads Mikkelsen er anerkendt internationalt,« vurderer Claus Ladegaard.

Thomas Vinterberg har skrevet filmens manuskript sammen med Tobias Lindholm, der var medforfatter på Vinterbergs Oscar-nominerede »Jagten«. Lindholm modtog desuden en nominering for sit drama »Krigen«.

Hvert enkelt land må indstille én film til oscarnominering i kategorien International Feature Film. Det er et krav, at filmen er produceret uden for USA, og at den har et andet hovedsprog end engelsk.

De nominerede offentliggøres 15. marts 2021, og det bliver til den tid klart, om den danske film er med i opløbet om en Oscar.

Selve uddelingen af statuetterne finder sted 25. april 2021.