Biografformand ønsker flere film om berømte danske kvinder

Der er både spændende historier og publikum nok til at lave flere spillefilm om danske kvinder, siger Danske Biografers formand, Kim Pedersen. Men hvem er de mest oplagte at portrættere?

Kim Pedersen, formand for Danske Biografer, vil gerne se en film om afdøde Emma Mc-Kinney Møller. Her fotograferet i 2003 af Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tordenskjold og Struensee. Simon Spies og Dirch Passer. Der har ikke været mangel på spillefilm om berømte og historiske mænd fra danmarkshistorien. Faktisk er det på tide, at der bliver produceret nogle flere film om de danske kvinder, siger formanden for foreningen Danske Biografer, Kim Pedersen.

Han mener, at filmene sagtens vil kunne finde et publikum.

»Biograferne ønsker til enhver tid så stor diversitet i deres repertoire som muligt, og der har helt klart været en slagside til fordel for film om mændenes bedrifter.«

Kim Pedersen skriver en blog om biografmarkedet i filmbladet Ekko og har her listet ti danske kendte og mindre kendte kvinder, som han mener, at det vil være oplagt at lave en spillefilm om (se boks, red.).

»Kvinder udgør et flertal i den yngre del af biografpublikummet, så man burde tilgodese dem bedre herhjemme, sådan som man har gjort i USA med film som »The Hunger Games« og »Twilight«-filmene (der har kvindelige hovedroller, red.). Ikke at vi nødvendigvis skal lave flere af netop den slags film, men det kvindelige publikum er der,« siger Kim Pedersen.

Listen er lavet som respons til en nylig rapport om kønsfordelingen i dansk film, som Det Danske Filminstitut har fået udfærdiget, og som viser, at langt flere mænd end kvinder får støtte til og laver film i Danmark.

Savner spillefilm om almindelige kvinder

Det har ført til kritik og krav om, at flere kvinder kommer til at lave film.

Kravet er blandt andet blevet fremsat af Danske Filminstruktører, og foreningens formand, Christina Rosendahl, ser også gerne flere spillefilm om kendte danske kvinder.

»Mænd har til en vis grad skrevet danmarkshistorien, men når man ser udvalget af danske film om mænd og kvinder, ser det ud, som om de har været alene om det. Så der er klart en uligevægt. Men for mig handler det ikke kun om at få flere historier om berømte kvinder. Det handler også om, at vi får en større andel af spillefilm om almin­delige kvinder,« siger Christina Rosendahl.

Hverken Kim Pedersen eller Christina Rosendahl mener, at film om kvinder nødvendigvis skal instrueres eller skrives af kvinder.

»Jeg mener basalt, at mænd og kvinder er lige gode til at lave film. Nogle er gode til det stille drama, andre er gode til det spektakulære. Så det handler om at finde den bedste kvinde respektive mand til jobbet,« siger Kim Pedersen.

Christina Rosendahl siger, at der generelt bør være flere kvindelige instruktører til at lave spillefilm, men synes, det ville være underligt, hvis man reserverede kvindelige instruktører til at lave film om kvinder, eller mænd til kun at lave film om mænd.

»Så ville Lars von Trier jo få svært ved at lave sine film,« siger Christina Rosendahl.

Direktør for Producentforeningen, Klaus Hansen, ser ikke noget til hinder for, at der kan blive lavet flere film om danske kvinder, såfremt der ellers er interesse for det.

»Hvis der kan skrives gode historier om berømte danske kvinder, som kan finansieres, og der er et marked for dem – så skal de nok blive lavet,« siger han.

Skal have haft et dramatisk liv

Ulla Tofte, tidligere direktør for historiefestivalen Golden Days, nu direktør for M/S Museet for Søfart, har jævnligt fordybet sig i de danske kvinders historie.

Hun påpeger, at der ret beset gælder særlige krav til de karakterer, man gerne vil lave film om.

»Pointen er, at det ikke er nok, at en kvinde fortjener at blive portrætteret i en film. Hun skal for dælen da også havde haft et dramatisk liv, hvis filmen skal blive god. Gud forbyde, at vi laver spændende film om mænd og kedelige om kvinder!« siger Ulla Tofte, der blandt andet godt kunne tænke sig at se en film om Ritt Bjerregaard (se boks, red.).

»På overfladen ligner hun klicheen om en iskold og magtfikseret kvinde, men som det fremgår af hendes selvbiografi, har hun haft et liv, hvor der også har været masser af plads til stormende forelskelse, livslange dybe venskaber og seksuelle eksperimenter. Dét, kombineret med en enestående politisk karriere, er rigtigt godt stof til en film med en kvinde i den altdominerende hovedrolle,« siger Ulla Tofte.